Начало За нас Реклама Контакти

Тера Мадре Беласица 2013 и фестивала на кестена

Снимка за Тера Мадре Беласица 2013 и фестивала на кестена

На 28 и 29 септември 2013 в с. Коларово, община Петрич, ще се проведе първото издание на регионалния форум Тера Мадре Беласица. Над 100 делегати от България, Македония и Гърция се събират на тази първа регионална среща в подножието на планината. Организатор на събитието е Асоциация на конвивиумите на Slow Food в България.

Планината Беласица се простира в три страни – България, Гърция и Македония, които са тясно свързани чрез своята история. Днес между тези три страни често възникват политически напрежения, породени от различни причини. Целта на Тера Мадре Беласица е да покаже, че нашите три народа са по-мъдри от своите политици и са запазили добрите отношения помежду си. Най-ефективният посланик на мира е храната. Запазването на кулинарните традиции като част от културното наследство на местните общности е приоритет на Slow Food в България. Затова на срещата в подножието на Беласица ще бъде представена местната традиционна кухня и ще се говори как природните дадености, културата и храната се превръщат в основа на устойчив поминък на хората от региона.

Срещата ще започне на 28 септември с кратка разходка из Беласица, а вечерта всички участници ще се съберат на една обща трапеза на приятелството, отрупана с традиционни ястия от региона.

На следващия ден, 29 септември, ще се проведе семинар на тема „Традиционният поминък като основа за устойчиво местно развитие” с лектори от България, Гърция и Македония.

Terra Madre е световен форум на хранителните общности, лансиран от Slow Food през 2004 г. в Торино, Италия. Той обединява дребни фермери и производители на храна, кулинари, хора от академичните среди и младежи за обсъждане на пътищата за подобряване на хранителната система и за производство на храна по устойчив, екологично чист и честен начин. След първото световно събитие се проведоха срещи на международно и национално ниво, които дадоха тласък на проекти, популяризиращи обмена на знания в света. През 2010 г. беше проведен първият регионален форум Тера Мадре Балкани. В неговите две издания пред 2010 и 2012 г., състояли се в София, взеха участие представители от всички балкански страни.

Тера Мадре Беласица е проява на регионалната мрежа Тера Мадре Балкани. Срещата се организира с финансовата подкрепа на дирекцията на Природен парк "Беласица" към Изпълнителната агенция за горите в рамките на проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на природен парк „Беласица” и в изпълнение на годишния бюджет за мероприятия в защитени територии на парка. Участието на делегатите в срещата е подкрепено и от проект ESSEDRA - Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas (Природосъобразно и устойчиво социо-икономическо развитие на селските райони), съфинансиран от Европейската комисия.

Успоредно с Тера Мадре Беласица в с. Коларово ще се състои и второто идание на Фестивала на кестена. На него всяко от осемте села от Подгорието (българската част от подножието на Беласица) ще се представи с местни гозби с кестени, tradicionni занаяти и автентична фолклорна музика. Мястото на фестивала не е случайно - в Беласица растат най-големите естествени кестенови гори в България, които са изключително важни за поминъка в региона. 

 

от Меню Септ. 2013
Рецепти по темата
Коментари