Начало За нас Реклама Контакти

Задушено овнешко бутче с кестени

Снимка за Задушено овнешко бутче с кестени
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Трапезата в чест на архангел Михаил е празнична - коли се курбан. Задължителните ястия на софрата включват и овнешко. Кестените в тази празнична рецепта за Архангелов ден придават на този курбан един малко по-екзотичен вкус.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 800 г овнешко месо от бута
  • 10 зърна черен пипер
  • 4 зърна бахар
  • 1 дафинов лист
  • 1 с.л. водка или ракия
  • 500 г кестени, опечени и обелени
  • 80 г масло
  • 3 глава лук
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 1 ч. л. захар
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се почиства от ципите и мазнините и се слага да се вари в 500 мл вода на слаб огън, като се отстранява събралата се пяна. Когато спре да се пени, се прибавят черният пипер, бахарът, водката, дафиновият лист и едната глава лук, разрязана на четири.

  2. 2.

    Месото се изважда от бульона и се нарязва на парчета. В загрятото масло се задушава лукът, прибавя се доматеното пюре и месото.

  3. 3.

    След 3-4 мин. се прибавя част от бульона и се разрежда до желаната гъстота, като се бърка непрекъснато. Прибавят се солта, захарта и кестените. Вари се до готовност.

  4. 4.

    Месото се сервира с част от целите кестени, а останалите кестени и сосът могат да се пасират на пюре. Сервира се с пресен магданоз и нарязан пресен лук.

Кестените могат да се заменят с маслини. За да се обелят по-лесно кестените и за да не се пръскат при печенето, се срязват леко на кръст на върха.

Подходящи типове вина
Ноем. 2009
Още подобни рецепти
Коментари