Начало За нас Реклама Контакти

Плов с пиле и кестени

Снимка за Плов с пиле и кестени
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В Азербайджан пилафите, които там наричт плов, се приветстват на празничните трапези като царски особи. И това не е случайно -  богатите оризови гозби са най-любимите ястия в кавказката държава.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 3 ч. ч. бланширан ориз
  • 4 с. л. масло
  • 1 ч. ч. обелени кестени
  • ½ ч. ч. сушени кайсии
  • ½ ч. ч. стафиди
  • ½ ч. ч. сушени червени боровинки
  • 600 г пилешки бутчета, обезкостени и нарязани на кубчета
  • 1 глава лук, нарязана на тънки полумесеци
  • 1 щипка шафран, по желание
  •  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Оризът се измива под течаща вода, докато водата стане бистра. Накисва се в хладка вода за 15 мин.

  • 2.

    Слага се да заври 2 л вода с 2 ч. л. сол и добре отцеденият ориз се слага в нея за 15 мин. Отцежда се.

  • 3.

    Стопява се половината от маслото и в него се слагат кестените. Разбъркват 3 мин. на умерен огън. Добавят се кайсиите, боровинките и стафидите. Разбъркват се 2-3 мин. Отстраняват се от огъня.

  • 4.

    В тенджера се сгорещява 1 с. л. от маслото и в него се пускат пилешкото. Поръсват се със сол и пипер на вкус. Разбъркват се 1-2 мин. Върху пилето се слага лукът и се оставя още 1 мин. на огъня. Отгоре на слоеве се сипват половината от ориза, плодовата смес и останалата половина от ориза. Останалото масло се разпределя отгоре на малки бучици.

  • 5.

    Тенджерата се покрива с домакинска памучна или ленена кърпа и се затваря с капак. Огънят се намалява до слаб. Задушава се 20 мин., без да се отваря и разбърква.

  • 6.

    Шафранът се залива с 3 с. л. гореща вода и се разбърква, докато водата се оцвети в тъмно оранжево. Пилафът се залива и се вари на много тих огън още 20 мин.

  • 7.

    Готовият пилаф се обръща върху плато и се сервира с голяма лъжица, като се загребва от всички слоеве. Може да се гарнира със зърна нар.
     


Подходящи типове вина
Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари