Начало За нас Реклама Контакти

Коледа

Снимка за Коледа

Коледа или Рождество Христово заедно с Великден е един от двата най-важни дни за всеки християнин и най-богатият в обредно отношение зимен празник. Обичаят повелява никой да не работи на тази дата и сутринта всички отиват на тържествена църковна служба. След службата се посрещат гости, организират се увеселения, а в селата се събират на празнично хоро. В началото на XX век от Западна Европа е привнесена и традицията да се украсява елха, която днес се е превърнала в неизменна част от обредността на този ден.

Характерен за Коледа ритуал е заколването на прасето и на трапезата задължително присъства свинско месо. По плешката на заколеното животно на някои места гадаят за миналото и бъдещето на къщата и цялото семейство.

На Рождество Христово приключва дългият коледен пост, затова обядът е блажен и много обилен. Основните ястия за празника, а и за следващите дни, са приготвени от свинско месо – поднасят се пържоли, кървавица, прясна наденица, кюфтета, сланина и зелеви сарми с месо. Тържествената трапеза не минава и без баница с различна плънка, може да е с месо, зеле, гъби, праз и др или тиквеник. За Коледа са традиционни и сладките, най-често приготвени с мед. За да не са твърди, те се правят седмица по-рано.

Един от обичаите за празника повелява първият човек, който влиза в къщата, да е момиче или млада жена, за да бъдат агнетата женски. На някои места в страната съществува традицията първата храна за деня да е печено врабче, за да бъдеш през годината лек като врабче. По време на обяда най-напред се пие блага ракия и като я поемат, младите целуват ръка на по-старите.

Дните около Коледа изобилстват с множество гадания и предсказания за предстоящата година, както и с пречистващи и предпазващи ритуали. Това е период на семейни събирания и на изразяване на почит към по-възрастните.

от Меню Дек. 2014
Рецепти по темата
Коментари