Начало За нас Реклама Контакти

Кафето владее света

Снимка за Кафето владее света

Кафе ритуалът тръгнал от Ориента. Но не е без значение фактът, че точно търговци от Венеция запознали Европа със зърната, произхождащи от Етиопия. Днес Италия е може би първата връзка, която правим с думата “кафе”. Щом европейците опитали вкуса му в края на ХV век, уханната течност бързо покорила континента, а и цялата планета. Изчислено е, че в света годишно се изпиват около 400 милиарда чашки кафе. Индустриалното изражение на тази цифра е около 7 милиона тона сурово (неизпечено) кафе годишно. Единствено петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в световен план.

Дали има друга напитка или храна, превърната в подобна митологема? Замислете се за безбройните кафе-неща по света: кафене, кафе пауза или кафе клуб. На български език дори цветът кафяво произхожда от кафе.

И на изток, и на запад кафето създало свои особени ритуали. В чашата димяща черна течност на Ориента има мистика, глътката е съзерцание и размисъл. Европейското кафе е ободряване и просветление, общуване с ежедневието, бистрене на актуалните въпроси.

 

 

Първото кафене на Стария континент, “Флориан”, било открито пак във Венеция през 1683 година. Самите италианци не могат да обяснят точно защо са се влюбили завинаги в кафето или защо са се пристрастили точно към еспресото. Просто те си падат по съвършените вкусово-ароматни изживянания. Пият двата пръста ристрето винаги бързо, на три глътки – не повече от минута откровение, в която останалият свят отсъства. Истината е, че където и да било, от Триест до Неапол или от Бари до Торино, няма да попаднете на лошо еспресо или капучино. То може да е единствено още по-добро.

Освен по начините на приготвяне кафето се различава и по качествата на кафеените зърна. Основните два типа са робуста и арабика. Робуста се отглежда в по-ниски райони, основно в Бразилия, Индонезия и Виетнам. Зърната ѝ са по-устойчиви на болести и вредители. Тя е по-лесна за отглеждане и добив и затова е по-евтина от арабика. Кафето арабика расте на по-голяма височина и за отглеждането му се изискват по-специални грижи. По-бедно е на кофеин и от него, според специалистите, може да се пият дори 10 чашки на ден.

 

 

В световен план хубавото кафе е относително понятие, тъй като то отразява вкусовете и начина на живот във всяка страна. Някъде предпочитат по-леко шварц кафе, други не могат да си представят живота без късо и силно еспресо. Има хора пък, които не близват друго освен турско кафе. Всички обаче, които се наслаждават на удоволствието, наречено кафе, знаят, че то е напитка, която се чувства и преживява. 

от Веселина Маринова Май 2015
Рецепти по темата
Коментари