Начало За нас Реклама Контакти

Торта с крем-кафе

Снимка за Торта с крем-кафе
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Уханна и лека, тази торта заедно с весели разсъждения за жирота в третата възраст донесоха наградата на редовната читателка на списание "Меню" Марийка Тодорова в конкурса "Вкусна история".

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за тестото:
  • 200 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 1 равна ч. л. бакпулвер
  • 100 г масло
  • 1-2 с. л. вода
  • за плънката:
  • 1 с. л. желатин
  • 500 мл силно кафе
  • 10 с. л. лъжици прясно мляко
  • 3 яйца
  • 250 г захар
  •  сметана за украса
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Замесва се маслено тесто и се оставя 1 час на студено да отлежи. След това се разточва на тънък лист, който се разстила в подходяща форма, като краищата му се изтеглят нагоре като борд.

  • 2.

    Пече се около 25 мин. в предварително загрята фурна на 180° С, докато придобие светлокафяв цвят.

  • 3.

    Желатинът се накисва в 1 ч. ч. вода, смесва се с хладкото кафе и се бърка, докато се разтвори. Добавят се половината захар и млякото.

  • 4.

    Жълтъците се разбиват на водна баня с останалата захар и към тях внимателно и при постоянно разбъркване се добавя желатинът, докато се получи гъст сос.

  • 5.

    Разбитите на твърд сняг белтъци се прибавят внимателно към изстиващия крем и сместа се изсипва върху изстиналия блат.

  • 6.

    Тортата се украсява с разбита сметана и се поднася охладена.
     


Подходящи типове вина
Май 2013
Още подобни рецепти
Коментари