Начало За нас Реклама Контакти

Fairtrade какаото е важно за социалното равенство

Снимка за Fairtrade какаото е важно за социалното равенство

Събота зимен следобед, студен и снежен. Чудесно време за чаша горещо какао. Тъмният прах се разтваря в малко хладка вода, кипва се и се добавя гореща вода, докато се получи димяща кадифена течност – нито гъста, нито рядка. Без мляко! И със съвсем малко захар, за да усетите топлия и горчиво-сладък дъх на земята – на онези земи там, където дъждовните гори ги изсичат, за да отворят пасища, или за да посадят какаови плантации. Изсичат стотици хиляди акри от тях.

Какаото е съществено за икономиката на тропически страни дори като Венецуела и Колумбия – да не говорим за най-големите производители Бряг на слоновата кост и Гана. В тази част от западния африкански бряг върху дървото Theobroma cacao и неговите плодове се крепи националната икономика. От Кот д’Ивоар идват цели 43% от световното какао, а общо Западна Африка произвежда 67% от него. Но и там, и в Индонезия, която е третият по големина производител на какао в света с 13%, какаовото дърво е имигрант от тропическа Америка.

Шоколадовото дърво

Древните американци са обичали какао няколко века преди Христа и безрезервно са вярвали в божествения му произход. Така и не успели да направят блокче шоколад, а няма сведения и да са се опитвали. Но го пиели с удоволствие, а зърната му използвали за разменна монета.

Ниското дърво вирее най-добре в райони с висока влажност на въздуха, с богати почви и под сянката на други дървета в дъждовните гори. Плодовете му са дълги около 30 см и тежат средно по 500 г. Израстват директно от ствола или от дебелите клони. Едно дърво ражда около 20 плода годишно, като започва да дава плод от петата си година, а живее приблизително 40 години. 

Около 10 плода (или половината годишна реколта от едно дърво) са нужни, за да се приготви 1 кг шоколад.

В какаовия плод се спотайват около 50 зърна с доста висока масленост – съдържат до 45% какаово масло, също така малко количество алкалоид, подобен на кофеина, наречен теобромин, и много антиоксиданти. Зрелите плодове се обират, отварят се и какаовите зърна се изваждат заедно с бялата тъкан, която ги обгръща; черупките и външната бяла мембрана се отстраняват. Обработката на какаото започва с няколкодневна ферментация, която едновременно елиминира бялата тъкан и променя вкуса. След нея се получават по-чисти и по-слабо горчиви зърна, които се сушат няколко дни, най-често на слънце. След това се измиват, пекат се (като твърдата обвивка се маха или преди, или след печенето), счукват се и се смилат на какаова паста. От нея се отделя какаовото масло - също изключително ценен продукт, и се получава какаото на прах.

Пътят на какаото

Докато вдъхваме мириса от чашата и усещаме различни аромати – дълбоко землист, нежно дървесен и екзотично плодов, вкусът омайва със странното си равновесие от горчивина, свежест и стипчивост – какаото е гладко и сгряващо, малко блаженство. Може да пуснем съзнанието си назад, обратно по пътя на какаото: от чашата в ръцете ни до яркия като папагал жълто-оранжево-червен плод на дървото, пълен със зърна – всъщност семена. Представете си жегата, влагата и сладникавата миризма. И тъмнокожи хора с бели зъби, които седят около грамада какаови „пъпеши”, за да ги разчупват, да вадят зърната и да ги завиват с бананови листа за няколкодневна ферментация. После други, които разстилат на рогозки и обръщат с гребла зърната, оставени да се сушат.

И чували, складове, контейнери, търговци - те също са част от пътя му. Дали е пътешествало с кораб или с тир? Вероятно и двете. През колко ли ръце е минал чувалът с какаото озовало се в чашата ни? Колко ли брънки по веригата е преодоляло?

Нашата fairtrade реалност

Може би не толкова много, ако си купим какао fairtrade. Може да го откриете инцидентно в диетично-биологичния щанд на близкия супермаркет.

Fair Trade продуктите би трябвало да не са по-скъпи или да са съвсем малко по-скъпи от идентичните не-fair trade, но затова пък вкусът и качеството им обикновено са класи над другите. Обаче обемът на пазара в България е твърде малък и маржът в цените е по-голям - fair trade продуктите се внасят от търговци, а не от местно представителство на движението, каквото все още не е създадено.

Някои продукти на етичната търговия се намират у нас в част от биомагазините, понякога в по-добрите супермаркети и в Starbucks. Бутиковите шоколади Гайо са приготвени изцяло от fairtrade какао.

В света на какаото световната система за етична търговия играе важна роля. Част от страните производителки на какао са сред най-бедните в света, докато някои от световните концерни за продукти с какао са сред най-богатите и това е една от очебийните и крайни несправедливости в нашия свят. Така е и с кафето, така е и със захарта.

Една добра причина човек да не губя вяра в този свят е, че през последните десетилетия се разви системата за етична търговия Fair Trade.

За Fair Trade

“Печеленето на пари не е единственият смисъл на бизнеса; важна част от него е да се развиват човечност и доброта”, казва през XVIII век английският поет и литератор Самюел Джонсън. 

Както при чая, кафето, захарта и доста други продукти, така и при какаото системата Fair Trade се опитва да подобри живота на фермерите, на които дължим продукта - живот, който обикновено е в силен контраст със сладкия аромат на отглежданото от тях какао.

Fair Trade е търговско партньорство, базирано на диалог, прозрачност и взаимно уважение, което се стреми към по-голяма справедливост в световната търговия. То допринася за устойчивото развитие, като предлага по-добри търговски условия на дребните производители и работници в малки плантации и ферми, най-вече в Африка, Азия и Латинска Америка и осигурява защита на техните човешки права.

Целта е добавената стойност да отива не за печалбата на големи корпорации или многото прекупвачи, които обикновено извиват ръцете на производителите, а за честно заплащане на труда на фермерите и стоката им.

Създатели на движението Fair Trade са либералните холандци. Още към края на шейсетте години се провежда първата кампания, когато в Холандия започват да продават захарна тръстика на "справедливи" цени - за да дадат на производителите от третия свят "място под слънцето на благополучието", както заявява тогавашен слоган. Будните хора проглеждат за действителността в развиващите се страни, откъдето идва доста от храната на Стария континент. Днес системата на Fair Trade обхваща повече от един милион работници в 50 страни.

Fair Trade продуктите се разпознават по логото и етикета. Движението има строги изисквания и сложна система за сертификация, даваща гаранция, че са спазени принципите на справедливата търговия. На етикетите понякога присъства историята на общността, произвела продукта, и обяснения къде отиват приходите от търговията: училища, болници, нови работни места.

Когато първият „справедлив” шоколад на Divine се появява в Англия през 1998, все още никой не си представя, че след едно десетилетие феър трейд продуктите ще се размножат и разнообразят дотолкова, че да обхващат всичко от киноа до козметика. Значението на справедливата търговия за кафето, чая и какаото е безспорно, но в последните години пазарът става свидетел на бум от всякакви fairtrade продукти и производители.

Англичаните са с имперско мислене и въпреки колониалното си минало (или пък точно заради него) се чувстват съпричастни с хората от Африка и Азия. Всъщност точните причини са неизвестни, но е факт, че докато в Германия всеки жител дава едва по около 4 евро годишно за феъртрейд продукти, в Англия за тях се харчат около 15 евро на човек. В Обединеното кралство днес ще си купите всякакви справедливо изтъргувани стоки дори от огромната верига супермаркети Sainsbury's и ако се качите на First Great Western, влака от Лондон през Бристол за Кардиф, кафето, чаят и какаото от влаковия бюфет ще са Fair Trade. И много качествени. Във Великобритания дори шоколадови големци като Cadbury и Nestle вече работят и с Fairtrade какао.

Fair Trade или Fairtrade

Fair Trade се отнася до по-общата идея за справедливост и почтеност в търговията, докато Fairtrade означава специфичната система за сертифициране, управлявана от организацията Fairtrade International (FLO) и нейните национални организации. Когато говорим общо за концепцията, по-добре е да използваме Fair Trade. А става ли дума за системата FLO, по-адекватно е да се пише Fairtrade – например сертифицирани fairtrade продукти или fairtrade стандарти.

Биокакао и Fair Trade

Без да са официално обвързани, двете вървят ръка за ръка. Ще откриете, че много от справедливите продукти са и био. Доминиканският Fair Trade кооператив Conacado дори има сертификат Деметър за биодинамично производство. По критериите на Fair Trade се изискват устойчиви фермерски техники и се предлагат по-високи изкупни цени за биопродукти. Освен това така наречените премии или цената, която Fair Trade плаща над основната изкупна цена, често се използват, за да се обучават производителите в биологични и устойчиви техники.

В естествената си среда какаовите дървета растат в сянката на други по-високи видове от дъждовните гори. Така се отглежда и биокакаото – дърветата, растящи в нормалното си обкръжение, са и много по-устойчиви на болести. Към това предимство трябва да се прибавят също запазването на невероятното биоразнообразие в тези гори, дивната им красота и без съмнение великолепният вкус на какаото, отглеждано по този eстествен начин.

Но какаовите дървета са по принцип доста податливи на заболявания и затова в Африка, където икономиката е изцяло зависима от тях, се смята за прекалено рисковано въвеждането на биопроизводство. А какаото според някои източници е второто най-пръскано с химикали растение след памука.

Така или иначе, по света вече се предлагат доста шоколади, както и други продукти с какао или просто какао на прах, които са и феър трейд, и био. Списък на част от тях можете да видите например на тук. На този сайт, а и в доста други източници се говори за какаовото робство.

Тъмната страна на какаото

Лидерът в какаовото производство Кот д’Ивоар е твърде бедна и неспокойна страна, където принудителният детски труд е бил обичайна практика допреди няколко години. Доста източници представят свидетелства за използването на хиляди деца като работна ръка в какаовите плантации. Да не говорим, че надниците на възрастните често са доста под прага на бедността.

Подобно на други стоки като кафето цените на какаото се определят от „инвеститорите” на лондонските и нюйокрските стокови борси, което изкуствено създава големи ценови отклонения. Естествено тези разлики не се поемат от мултинационалните корпорации, които владеят пазара, а от дребните фермери. След като съберат реколтата, фермерите може да открият, че доходът им дори не покрива производствените разходи.

Fair Trade е от сериозна помощ за фермерите, страдащи заради нестабилните изкупни цени. Принципите на движението, които включват справедлива минимална цена, „премия” върху нея и дългосрочни взаимотношения, освобождават какаовите производители от постоянната им несигурност. А с въпросните премии се подобряват истински битът и животът на хората и в Западна Африка, и в Централна Америка.

Справедливото какао е малка част от световния пазар, защото феъртрейд продуктите нямат все още достатъчно клиенти. Но всеки от нас може да даде своя принос към този пазар, стига да сме убедени, че си струва. Толкова много са предимствата, произлизащи само от един избор.

Истинският вкус на какаото

Снимани са доста видеоклипове и документални филми за какаовите кооперативи в Гана и Бряг на Слоновата кост. Ако ви е интересно може да видите част от тях в интернет. Чашата какао не става по-горчива, но вече не е просто чаша какао. Нито шоколадът може да е чиста наслада. Вкусната им материя съдържа и африканската или латиноамериканската география на какаовия прах, и социалната му история: трудът в какаовите ферми, усилията на хората да живеят по-добре, блестящите им бели усмивки.

Такава е силата на информацията. Едва ли след това ще си купим какао, което не е Fair Trade. Това движение, макар и със сложна структура, пораждаща известни противоречия, успя да събори стената между алчната за печалби търговия и естествения човешки порив да се грижиш за другия. При него алъш-веришът и справедливостта са в съдружие, а благотворителността се обезсмисля. Каква благотворителност за хора, които работят здраво и владеят традиционни знания и умения. Те просто трябва да получават справедливо възнаграждение за труда, уменията си и какаото, което произвеждат!

от Веселина Маринова Окт. 2013
Рецепти по темата
Коментари