Начало За нас Реклама Контакти

Тирамису

Снимка за Тирамису
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - концентрат

В благоприличен превод тирамису означава "повдигни ме". Това е типичен италиански сочен десерт със свеж вкус на кафе. Традиционно кремът се прави от сметаненото сирене маскарпоне и разбити жълтъци. Опитайте нашия вариант на този вълшебен сладкиш.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 250 г сирене маскарпоне
  • ½ ч. ч. течна сметана
  • 2 с. л. марсала, сладко шери или коняк
  • ¼ ч. ч. захар
  • 2 с. л. разтворимо кафе
  • 1½ ч. ч. горещо мляко
  • 250 г бишкоти, тип савоярди
  • 2 с. л. какао или 100 г настърган шоколад за гарниране

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сметаната се разбива със захарта и се смесва със сиренето и марсалата.

  2. 2.

    Кафето се разтваря в млякото. Една трета от бишкотите се потопяват за миг в полученото капучино и се подреждат на един ред в квадратна тавичка със страна 20 см. Намазва се 1/3 от крема. Следва втори ред напоени бишкоти, крем и отново ред бишкоти, ред крем.

  3. 3.

    Отгоре се поръсва с какао или настърган шоколад и се охлажда до поднасянето.

Ако не можете да намерите маскарпоне, смесете равни части заквасена и леко разбита течна сметана или опитайте с качествено крем-сирене и малко повече сметана.

Окт. 2007
Още подобни рецепти
Коментари