Начало За нас Реклама Контакти

Сладоледена бомба

Снимка за Сладоледена бомба
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Да ви се очертава скоро някакъв празник? Рожден ден, кръщене, повишение в службата? Ще ви се да го отбележите подобаващо - с гръм, както пристига "Радецки"? Предлагаме ви нашата безвредна за стъкларията и прозорците на съседите бомба, която ще взриви неимоверни вкусови усещания на върха на езика ви.

СъставНеобходими продукти за 12 порции

  • за блата:
  • 200 г масло
  • 200 г пудра захар
  • 3 яйца
  • 200 г брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 3 с. л. какао
  • за пълнежа:
  • 500 г крем-сирене, рикота или обезсолено сирене "Дунавия"
  • 100 г пудра захар
  • ¼ ч. ч. захаросани портокалови кори или лимонови резенки
  • 1 ч. ч. нарязан ананас от компот
  • 4-5 зелени смокини от сладко, нарязани на ситно
  • 100 г млечен шоколад
  • 100 г препечени и нарязани бадеми или лешници
  • 100 мл сметана
  • 50 мл портокалов ликьор
  •   бита сметана за украса
  •   какао или кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Фурната се загрява до 180°С. Две тавички с диаметър 24 см се застилат с хартия за печене и се намазват с масло.

  2. 2.

    Маслото се разбива със захарта, прибавят се яйцата едно по едно. Пресяват се брашното, бакпулверът и какаото и се прибавят към маслената смес. Полученото тесто се разделя в двете тави и блатовете се пекат 10 мин.

  3. 3.

    През това време сиренето се разбива със захарта, докато стане пухкаво. Прибавят се ананасът, смокините, бадемите, портокаловата кора и настърганият шоколад. Накрая се разбива сметаната с 3 с.л. захар и се разбърква внимателно със сместа със сиренето.

  4. 4.

    Единият блат се разрязва на 8 парчета. Купа с вместимост 2 литра се обвива с фолио. На дъното се подреждат плътно парчетата от разрязания блат. От целия блат се изрязва кръг с диаметъра на купата. С остатъка - пръстен, се попълва купата. Поръсва се с половината ликьор. Върху парчетата блат се изсипва бялата смес и се покрива с другия блат. Поръсва се с другата половина от ликьора.

  5. 5.

    Купата се покрива с фолио и се притиска с няколко чинии. Слага се във фризера за 3-4 часа. Бомбата се изважда от купата, освобождава се от фолиото и се намазва със сметаната. Украсява се и се поръсва с какаото. Сервира се полузамразена.

Съвет: За да обезсолите сиренето "Дунавия", първо го нарежете на едри кубчета и го залейте с повече студена вода.

Галерия
Юли 2007
Още подобни рецепти
Коментари