Начало За нас Реклама Контакти

Биохимични феномени по време на пости

Снимка за Биохимични феномени по време на пости

Темата за постите е интересна от културна, религиозна, философска и историческа гледна точка. Значението им за организма и влиянието им върху здравето често предизвикват разгорещени дебати. Любопитно е и да се проследи „еволюцията” на постенето. Древният човек е прекарвал определени периоди от годината без животинска храна, защото не е успявал да си я набави. Религиозният пост е свързан не толкова с определено хранително поведение, а по-скоро с аскетизъм и борба с греха. Напоследък на преден план излиза въздържанието от различни видове храни – не само постене, но и вегетарианство, веганство, суровоядство. А също и с други форми на избягване на забраняване на определени продукти например протеинова диета или палеолитната диета. Идеята на тези ограничения обаче е коренно различна – те са опит на алиментарно презадоволения през всички сезони съвременен човек да избере онова, което е полезно за организма му. Жалкото в случая е, че често тези съвременни течения са твърде крайни и ефектът върху здравето по-скоро отрицателен.

Вкусната и калорична храна е удоволствие за мозъка, въздържането от нея – също

На пръв поглед това твърдение звучи малко парадоксално, но дали наистина е така. В предишната си статия ви разказах за серотинина – една от молекуите на удоволствието. Различни проучвания са доказали, че след прием на обилна, калорична, богата на въглехидрати (захари) и мазнини храна се увеличават нивата на аминокиселината триптофан в кръвта, превръщането на триптофана в серотонин в мозъчните неврони и освобождаването му в синапсите. Синапсът е мястото, където се допират мембраните на две нервни клетки и там те си обменят различни молекули, наречени невромедиатори. Нервната клетка синтезира серотонин и освобождавайки го в синапса, изпраща на съседната нервна клетка съобщение, че трябва да се почувства щастлива. Но какво се случва със серотонина, попаднал в синапса, с молекулата, която метафорично разгледахме като добра новина. След известно време нервната клетка, изпратила новината, поглъща обратно част от него. Тази реабсорбция се осъществява с помощта на рецептори. При продължително въздържане от прием на сладки и мазнини храна броят им намалява следователно намалява способността на нервната клетка, изпратила “щастливата” молекула да погълне отново освободения в синапса серотонин. Благодарение на това концентрацията му в синапса остава висока по-продължително време и нервната клетка, която приема съобщението се чувства щастлива по-дълго.

Докато щастието от обилното нахранване се получава мигновено, то щастието чрез въздържание (и намаляване на броя на рецепторите) се постига след лишения в продължение на няколко дни. И в двата случая обаче говорим само за нюанси, а не за цялостна промяна на чувствата и настроението.

Доставката на минерали и микроелементи с храната е важна, но по-важно е тяхното усвояване

Любимият аргумент на противниците на постенето и вегетарианството е развитието на недоимъчни състояния – например на желязодефицитна анемия. Любимият контрааргумент на привържениците пък са спанакът и копривата. Всъщност човешкият организъм съдържа около 3-4 грама желязо – част от него влиза в състава на хемоглобина (белтък, който свързва и пренася кислорода в кръвта), миоглобина (белтък, който свързва и пренася кислорода в мускулите) и други ензими. Друга част се съхранява в депа, пак свързани с различни белтъци. Дефицитно състояние се развива, когато депата се изчерпят. Загубата на желязо се осъществява с отпадането на мъртви клетки (от кожа и храносмилателен тракт), с менструацията при жените, при кръвозагуба. А презареждането става чрез усвояването му в червата. Както в организмът, така и в храната желязото е под формата на йони – за разлика от електронеутралните атоми, които изграждат, да речем, пирона. В растителните храни преобладава двувалентното желязо (феройони), което трябва да се окисли до тривалентно (ферийони), за да се усвои. Освен това съдържащият се в месото ферийон е в центъра на порфиринов пръстен (аналогичен на пръстена, в който е включено желязото в човешкият хемоглобин) и това допълнително улеснява усвояването му.

Друг важен йон е калциевият. За да се усвои и за да се натрупа в костите са нужни оптимални количества витамин Д, има отношение и към обмяната на веществата, имунния отговор, а може би и към настроението. Прекурсори (вещества, от които може да се синтезира в организма) на този витамин са холекалциферолът, който се съдържа в храни от животински произход, и ергокалциферолът, който се съдържа в растителни храни. Най-богати на холекалциферол са тлъстите океански риби - сьомга и херинга, риба тон, съдържа се в млечните продукти (най-много в сирена и кашкавал, по-малко в киселото и още по-малко в прясното мляко, а в обезмаслените млека почти никак освен ако не е изкуствено добавен). От растителните храни най-богати на ергокалциферол са някои видове гъби. Ако въпреки важността на витамин Д, смятате консумацията на мляко и млечни продукти по време на пости за прекалено либерална и сте решили да ги изключите от менюто си, то добре би било да се излагате на слънце за по 10-15 минути дневно, за да се синтезира в кожата този изключителен витамин, запасите от който вече са се поизчерпили през зимата.

Непълноценната храна изяжда мускулите

За да функционира организмът, той постоянно синтезира протеини с различнии функции. Белтъчна природа имат ензимите, благодарение на които се осъществяват биохимичните процеси в клетката, антителата, които защитават организма от бактерии, някои от хормоните, които осъществяват регулаторна функция. Протеини влизат в строежа на клетъчната мембрана, изграждат придатъците на кожата – косми и нокти и контрактилните нишки, благодарение на които мускулите се съкращават, свързват и пренасят различни вещества в кръвта. Част от тези белтъци се увреждат и трябва да се заменят с нови, други се изгубват при отпадането на съответната клетка. За да расте младият организъм, клетките му трябва да се делят, а за целта да получава и да синтезира повече белтъци. За да съществуваме, постоянно трябва да се произвеждат нови протеини, градивният материал за които са 20-те аминокиселини (8 от които незаменими за човека). Затова е важно храната да доставя достатъчно количество разнообразни аминокиселини. Животинските белтъци са пълноценни – съдържат всички видове аминокиселини, включително незаменимите. Ето защо да се заменят с растителни протеини е трудно. Най-богати на белтъчини от растителните храни са ядките, семената и варивата. Специално внимание в случая заслужават елда, соя (само да не е геномодифицирана) и боб (като богата на белтъци традиционна българска култура). Освен протеини те съдържат и дълговерижни въглехидрати, на което се дължи засищащият ефект. Ако организмът не получава достатъчни като количество и качество аминокиселини, той разгражда собствени белтъци, като най-напред посяга на мускулите.

За деца, старци, бременни, кърмачки, болни и изтощени хора постът е опасно изпитание с понякога непредвидими негативни последици за здравето. За зрели хора в добро общо състояние, които не страдат от остри или хронични заболявания, постът е допустим, но в строгите си форми също крие съществени рискове за организма, вероятността за които зависи от редица предразположения и от наличните резерви. Тъй като всеки е различен, за да бъдете сигурни, че можете временно да се откажете от животински продукти, без да си навредите, е добре да се посъветвате с лекар какви лишения и за какъв период можете да понесете. Според мен най-полезният елемент от поста е въздържането от лоши помисли и дела. Затова бъдете добри, независимо от това какво ще похапвате до Великден. 

от д-р Весела Георгиева Апр. 2016
Рецепти по темата
Коментари