Начало За нас Реклама Контакти

Постна пастила с кускус

Снимка за Постна пастила с кускус
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Пастила е мароканско печиво, което се приготвя за изключително важни и празнични поводи. Традиционно се пълни с месо от гълъби, но вегетарианските варианти са също толкова вкусни.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 200 г арабски кускус
  • 100 г сушени вишни, стафиди или кайсии
  • 250 мл врящ зеленчуков бульон
  • 1 пръчка канела
  • 1 ч. л. мед
  • 6 с. л. зехтин
  • 1 стрък праз, нарязан на тънки кръгчета
  • 250 г гъби, нарязани на филийки
  • 100 г обелени и запечени бадеми, нарязани
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 връзка магданоз
  • 200 г спанак
  • 50 мл лимонов сок
  • 1 ч. л. лимонова кора, фино настъргана
  • 1 глава лук, нарязан на тънки полумесеци
  • 6 печени чушки, нарязани
  • 8 ръчни кори за баница
  • за соса:
  • 150 мл зехтин
  • 70 мл лимонов сок
  • 1 връзка магданоз
  • 1 скилидка чесън
  • 2 сушени домата, ситно нарязани
  • 1 с. л. каперси, нарязани
  • 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
  • ½ ч. л. смляна морска сол

Начин на приготвяне

  • 1.

    Кускусът се смесва със сушените плодове, канелата, меда, 2 с. л. зехтин и щипка кимион и се залива с врящия бульон. Покрива се плътно с капак или фолио и се оставя да набъбва 20 мин.

  • 2.

    Празът се запържва в 2 с. л. зехтин, докато омекне, добавят се гъбите и се разбъркват, докато започнат да се зачервяват. Добавят се бадемите, магданозът, кимионът, лимоновата кора. Слага се спанакът и се бърка, докато завехне.

  • 3.

    Кускусът се разбърква с гъбената смес и се добавят лимонов сок, сол и пипер на вкус.

  • 4.

    В 2 с. л. зехтин се слага лукът и се разбърква, докато се зачерви. Прибавят се чушките, разбъркват се. Посолява се на вкус.

  • 5.

    6 от корите се намазват със зехтин и се слагат разгънати една по една на дъното на тавичка с диаметър 26 см, така че краищата им да се разминават и да висят извън тавата. Слага се половината от сместа с кускуса, отгоре се разпределят чушките и отново се слага кускус. Краищата на корите се загръщат върху пастилата. Останалите 2 намазани със зехтин кори се срязват на две, намачкват се и се увиват като роза. С тях се покрива ястието.

  • 6.

    Пастилата се пече 40 мин. в загрята фурна на 180° С или докато се зачерви от всички страни.

  • 7.

    За соса всички продукти се пасират заедно. Пастилата се поднася топла или студена със соса. 


Подходящи типове вина
Ян. 2014
Още подобни рецепти
Коментари