Начало За нас Реклама Контакти

Мароко със сладост на фурми

Снимка за Мароко със сладост на фурми

"Където има храна, не се приказва"

гласи една мароканска поговорка. Само че по градските площади и улици в Мароко е пълно с храна. А никой не мълчи. Остри викове и провлачени гласове, слънчеви петна и сенки, замайващи цветове и приятно-натрапчив парфюм от храни и подправки – централният площад на Маракеш, Джамаа ел Фна шашка всекиго при пръв сблъсък с арабския свят. В колебание дали да пипнеш всяка джурджурия, дали да вкусиш от всяка храна, изпречила се пред очите ти, или да избягаш далеч от олелията и настоятелните търговци, едва възприемаш богатството от вкусове, ухания и багри.

За да се опознаe в дълбочина кухнята на Мароко трябват месеци и години. Но ако човек разполага едва с няколко дни, най-добре е да опита от всички вкуснотии, които вечер се приготвят в центъра на стария Маракеш – на пренаселения площад и по околните търговски улички - сукове. За начало изпиваш изцеден пред очите ти портокалов сок. Вкусът е така наситен с истинската слънчева сладост на зрелия плод, откъснат преди ден-два, че досегашната ти представа що е то портокал и сок от него остава блед спомен. Всички други блага от полето, градините и фермите имат онзи позабравен от нас чист природен вкус, който тук все още си е в реда на нещата. Мароканците се гордеят с едни от най-вкусните хранителни продукти в света. В субтропическия климат на северозападна Африка виреят всякакви култури, много от тях дават по две реколти, розите цъфтят и през януари... Мароко е една от малкото африкански страни, която произвежда цялата храна необходима на мароканците и на туристическата индустрия.

Неочаквано за неподготвения чужденец сергиите на Маракеш преливат от охлюви. Продават ги на порции, задушени с подправки – дори да не сте любител на тази храна, купчинките ухаят прелъстително. Явно френското влияние явно си е казало тежката кулинарна дума. Мароко, оказва се, е голям износител на охлюви за Испания и Франция.

Мезетата,

които владеят целия арабски свят, са в силата си и тук. По средата на масата – на гости, в ресторанта или насред площада, ще ви подредят 8-10 чинийки с предястия от нахут, патладжани, артишок, леща, фасул, риба тон, зеле, тиквички, домати и разбира се, маслини. Черни и зелени маслини - нормално узрели и стафидирали маслини. По стар метод, който все още се използва за обработката им, маслините леко се напукват и се оставят да ферментират, а по-късно деликатно се осоляват. Така вкусът им е приятно горчив и по-натурален.

Въпреки че Мароко е сред производителите на най-качествен зехтин в света, още по-голям хит е аргановото масло, уникално за района. Скъпата и полезна течност с дълбок златист цвят, остър привкус и аромат на орех и екзотични подправки се добива по крайно трудоемък начин от бодливата аргания (Argania spinosa). Аргановото масло има безценни лечебни и козметични качества, но е и превъзходно за салати и предястия. Най-добре ще усетите вкуса му капнато върху парче прясно изпечен хляб. Хляб, който на много места е вариация на познатата у нас плоска арабска питка. Берберите в Атласките планини го пекат залепен по нагорещените стени на делва, вградена в глинена пещ. Наричат го тафарноут или афаноу (хляб на пещ на берберски).

Кускусът

е гастрономически етикет за Кралство Мароко, както и за всички страни от Магреба. Самите дребни зрънца, получени от пшеничен грис по майсторска технология, се приготвят в специални кускусиери на пара, а вариантите за заливката - солени и сладки, са безброй. Сред най-популярните тук са: нахут и стафиди; тиквички, боб и ряпа; седем зеленчука; кхлии кускус - със сушено овнешко месо или любимият на децата сладък кускус с канела, сефа.

Агнешкото и овнешкото,

при цялото уважение към телешкото, птичето и козето месо, са най-солидният постамент на мароканската кухня. Чевермета, мечоуи, се въртят под път и на път – за празници и делници. А ако сте по-скоро любознателни сладокусници, отколкото предпазливи скептици, ще оцените високо майсторлъка, с който на улични котлончета, в прастари тигани, тъмни мъже облечени в дълги роби забъркват невероятни вкуснотии от агнешки дреболии и главички.

Тажините

емблема на мароканската кухня са навсякъде. Конусовидната форма на капака при тези керамични съдове явно е магична – напълнени с меса, зеленчуци, плодове и ядки в различни комбинации и пъхнати в пещта за няколко часа, те преобразяват продуктите и преливат вкусовете им в неочаквано примамливи ястия. Главните съставки на тажина, който на всяка цена трябва да опитате в Мароко, са овнешко месо и сушени сини сливи. Рибата също е част от традицията, особено в крайбрежните области. С риба или с птиче месо се прави и пастила - вкусна солено-сладка баница, наследство от испанските евреи. Различни видове кабаб и кефта, както и уханни задушени ястия допълват цветната палитра на мароканската гастрономия.

от Веселина Маринова Окт. 2010
Рецепти по темата
Коментари