Начало За нас Реклама Контакти

Кускус с осем зеленчука

Снимка за Кускус с осем зеленчука
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Oригиналната мароканска рецепта е със седем зеленчука и включва ряпа, зеле и тиква, но комбинацията, която ви предлагаме със сигурност е по-близка до българския вкус, без да са използвани нетипични за североафриканската страна съставки.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. кускус
  • 1 ч. ч. вряща вода
  • 1 с. л. зехтин Extra Virgin Arbequina
  • за зеленчуците:
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 пръчица канела
  • 1 патладжан, нарязан на кубчета
  • 300 г пресни картофи, нарязани на кубчета
  • 300 г зелен фасул
  • 1 морков, нарязан на кръгчета
  • 3 с. л. лют сос или 1 нарязана люта чушка
  • 1 ч. ч. сварен нахут
  • 1 тиквичка, нарязана на кубчета
  • 200 г домати, нарязани на резенчета или чери домати
  •  сол, пипер, магданоз и кориандър на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кускусът се залива с врящата вода. Добавя се зехтинът, разбърква се и се покрива плътно с капак за 15 мин.

  2. 2.

    В сгорещеното олио се слагат лукът и канелата. Разбъркват се, докато леко се зачервят. Добавят се патладжанът, картофите, зеленият фасул и морковът. Посоляват се и се задушават за 10-15 мин. на слаб огън.

  3. 3.

    Добавят се лютият сос, нахутът и тиквичката. След още 10 мин. се слагат доматите. След още 3 мин. ястието се подправя с магданоза и кориандъра.

  4. 4.

    Зеленчуците се сервират върху кускуса.

Подходящи типове вина
Юни 2010
Още подобни рецепти
Коментари