Начало За нас Реклама Контакти

Агнешки тажин

Снимка за Агнешки тажин
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Тажинът е уникален за Северна Африка глинен съд с плитка долна част и островърх капак, в който едноименното ястие се готви дълго време на слаб огън. Обикновено за тези гозби се използва агнешко месо и много зеленчуци, точно както е в нашето изкусително предложение за вашата трапеза.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г агнешко месо от бута
  • 3 с. л. олио
  • 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  • 1 щипка канела
  • 1 к. л. смлян кимион
  • ¾ к. л. смлян бахар
  • 1 к. л. смлян кориандър
  • 1 к. л. черен пипер
  • 400 г домати
  • 500 мл телешки бульон
  • 250 г сварен нахут от консерва или сварен зрял фасул
  • 3 средни картофа, обелени и нарязани на едри кубчета
  • 2 моркова, нарязани на кръгчета
  • 4-6 фурми или сушени сини сливи, нарязани на ситно
  • 1 с. л. нишесте
  •   варен ориз за гарнитура

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се нарязва на кубчета. Олиото се сгорещява и в него се запържва леко месото. Изважда се и се прибавят лукът и подправките. Разбърква се, докато лукът омекне.

  2. 2.

    Доматите се обелват и се нарязват на ситно.

  3. 3.

    В глинен или друг огнеупорен съд се нареждат месото, лукът с подправките, морковите, картофите, фурмите и нахутът. Всичко се залива с бульона и доматите. Ястието се слага де се пече на 180°С около 60 мин., или докато месото омекне.

  4. 4.

    Нишестето се разтваря в 2 с.л. вода и се слага, за да сгъсти ястието. Разбърква се на огъня още 2-3 мин. Сервира се с варен ориз.

Съвет: Ако използвате сух нахут, първо го накиснете за няколко часа в студена вода и след това го сварете за 30-40 мин.

Подходящи типове вина
Апр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари