Начало За нас Реклама Контакти

Щастливи десерти за любов

Снимка за Щастливи десерти за любов

Автор: д-р Весела Георгиева

Дълго време се чудих с какво да започна тази статия – с легенда от Средновековието за афродизиак, приготвен от алхимик или от вещица, с народната мъдрост, че “любовта минава през стомаха” или като обясня, че молекулата на влюбването и молекулата на щастието в нашия мозък е една и съща. Може би основната причина за това затруднение е, че любовта е чувство, нейната природа е нематериална, затова не можем да я извадим от дълбините на душата, независимо колко специални съставки подберем за целта. Но от друга страна майсторът готвач може да създаде от продуктите онова, което поетът създава от думите, а композиторът – от нотите, да ги превърне в шедьовър. Затова посвещавам статията си на храните, които съдържат триптофан – аминокиселината необходима за производството на серотонин. Защото той е хормонът на щастието и любовта. А създаването на кулинарна симфония от тях оставям на вашето въображение.
 

Тайната на какаото

Освен на триптофан какаото е богато на полифеноли (молекули с антиоксидативни свойства) и теобромин. Наименованието на този алкалоид произлиза от латинското название на самото растение Theobroma (означава храна на боговете) cacao. Подобно на кофеина и теофилина (алкалоидите, които се съдържат в кафето и в черния чай) теоброминът ободрява и подпомага възстановяването на организма след продължителна работа. При преработката на какаовите зърна се получават 2 основни продукта – какаово масло (по-богатият на растителни мазнини и антиоксиданти, но и по-скъп продукт) и какао на прах. В търговската мрежа се предлагат най-различни видове шоколад, съдържащи различно съотношение от тези съставки, заедно с мляко, захар и стабилизатори. Но ако приготвите шоколадовото изкушение сами (в краен случай може да разтопите готов кувертюр) можете да го комбинирате и с по-забележителни продукти, съответстващи на специалния повод.
 

Шоколад с кестени

В края на зимата кестените вече не се намират лесно. Освен това бързам да ви предупредя, че след като ги сварите може би ще бъде малко по трудно да свалите черупките им, защото са престояли дълго време. Но ако искате да изненадате любимия човек с десерт с богат и плътен вкус, то сигурна съм, че ще вложите нужните усилия и ще проявите необходимото търпение. Защото, ако има рецепта за любов, споменатите качества са „продукти от първа необходимост”. Кестените са богати на нишесте т.е. на дълговерижен въглехидрат, който за разлика от “бързите” калории на захарта снабдява с енергия за по-дълго време и на редица аминокиселини, сред които и триптофан.
 

Шоколад с арония и шипки

Предлагам ви да добавите тази необичайна комбинация от сушени плодове (може и пресни разбира се, но за да се сдобиете с тях ще трябва да чакате до есента), защото те са богати на антиоксиданти. Тоест на вещества, които се жертват, като взаимодействат със свободните радикали, предпазвайки клетката от вредното им въздействие. Освен това е любопитно да се спомене, че народните вярвания приписват на шипката добра магия, която е способна да възроди пламъка на чувствата. Затова добавянето ѝ в специалния десерт би имало и дълбоко символично значени. Ако комбинацията с шоколад ви се струва прекалено екзотична, може да помислите и за мармалад от шипки или шипково вино. Друг подходящ вариант да добавите още антиоксиданти към какаовото лакомство са боровинките, а ако имате време да експериментирате ще се уверите, че шоколадът, особено натуралният, си партнира чудесно с широка гама от сушени плодове.

 

Във Vintageclub - Магазин за вкусове и аромати, може да намерите биологично произведения еквадорски шоколад Pacari със 70% суроово какао и сушени диви боровинки от Андите.

 

Шоколад с пресни плодове

Бих ви препоръчала класическата комбинация шоколад и банан, защото този плод е богат на аминокиселини и триптофан. Но по-добре подберете плодовете според своя вкус – всички те са източник на аромати, витамини и фибри.
 

Добавете ядки

Освен триптофан ядките съдържат и други аминокиселини, както и омега-3 мастни киселини. Може веднага да ме апострофирате, че шоколад с ядки има във всеки супермаркет и дори във всяко барче. Но ако приготвите сами какаовото лакомство, можете да изберете съотношението на съставките – повече ядки или повече шоколад. Можете да регулирате едрината на ядките – смята се, че най-полезни са целите, а след тях се нареждат прясно смлените. Трудно е да се каже дали са по-полезни в суровия си или в изпечения си вариант. Печените ядки са категорично безопасни за консумация (помислете, че част от тези продукти пристигат от страни с по-нисък социален статус на населението и повече паразити). Освен това термичната обработка предполага по-лесно усвояване на белтъчините. Суровите ядки са с по-високо съдържание на вода и витамини и са по-засищащи. Идеалният вариант е сами да отстраните черупките, защото всеки продукт запазва най-много от полезните си съставки, когато се съхранява в естественото си състояние. Ако пък смятате, че вкусното трябва да вземе превес над полезното, може би ще използвате ядките, за да приготвите крокант, като ги карамелизирате със захар и натрошите. Хрупкав, сладък и ароматен, той може да бъде великолепно допълнение не само към шоколадовите фантазии, но и към мелби, торти и топли напитки.
 

Вълшебната формула – триптофан, въглехидрати и още нещо

За да премине триптофанът кръвно-мозъчната бариера е необходимо да се консумира заедно с богати на въглехидрати храни, които да предизвикат отделяне на по-голямо количество инсулин. Именно заради това се съсредоточих върху десертите, а не например върху риба или сирене, които също са богати на тази аминокиселина. В нервните клетки към молекулата на триптофан се добавя една хидроксилна и се премахва на една карбоксилна група, за да се получи серотонин. Всъщност той се синтезира и на други места – в стомашно-чревния тракт и в тромбоцитите, но отделен там не предизвиква добро настроение, а други ефекти. А в пинеалната жлеза серотонинът се превърща в мелатонин – само още 2 ензимни реакции и от хормона на щастието се получава хормонът на съня. Позволих си да опиша тези процеси по-подробно, за да ви убедя, че клетката е невероятен майстор готвач – от сравнително малък брой основни продукти чрез сложни химични реакции създава целия спектър от настроения и чувства. За да функционира тя оптимално, са и нужни и другите полезни съставки, които споменахме в статията – антиоксиданти, витамини, полиненаситени мастни киселини.
 

Финални щрихи

Помислете какъв трябва да бъде идеалният десерт - огнен или леден или пък майсторски съчетайте изваденото от фризера със сваленото от котлона. Подарете любимите си аромати без значение дали ванилия, канела, мента, карамел или някаква по-нетрадиционна подправка – важното е още веднъж да изживеете радостта, която сте вложили в приготвянето му. 

от Весела Георгиева Февр. 2016
Рецепти по темата
Коментари