Начало За нас Реклама Контакти

l’Instant е очакваният френски ресторант в София

Снимка за l’Instant е очакваният френски ресторант в София

По една или друга причина ресторантите с френска кухня у нас се броят на пръстите на едната ръка. За радост през изминалата година в София се появи ново попълнение, което достойно представя френското кулинарно наследство. l’Instant се намира на улица “Асен Златаров” 24, на място, където от десетилетия се редуват ресторанти. За пръв път обаче сега заявката е на толкова високо ниво.

Хората зад l’Instant, французите Карин Станишева и Антоан Верест, показват нагледно как трябва да изглежда успешният ресторант. Бащата на Карин е българин и именно затова с Антоан решават да се установят у нас. Двамата имат солидно образование от хотелиерско и ресторантьорско училище в Сен Назер, където се запознават преди повече от осем години. Влечението на Антоан към професията е наследствено - родителите му имат малък хотел в Бретан. Това е и мястото, където двамата с Карин за пръв път работят като екип. След дипломирането си пътуват и трупат опит в Австралия, Канада, Дубай… Карин отдавна имала идея да се установи в България - не само заради произхода на баща си, а заради убеждението си, че тук има широко поле за развитие на ресторантьорството. Така се появява l’Instant.

Ресторантът отваря през март 2013. За малко повече от година, откакто е в България, Карин е положила сериозни усилия да научи български език и вече свободно общува с гостите на ресторанта. „Нашата работа е и наша страст, затова контактите с клиентите са неизменна част от ежедневието ни. Винаги се стремим да ги съветваме в избора и винаги оставаме много доволни, когато открият нещо ново”.

Удоволствието, което и двамата изпитват в общуването с клиентите, е видимо и с невъоръжено око. Като истински френски шеф-готвач Антоан обича да излиза от кухнята и да разговаря с гостите - личният момент кара всекиго да се чувства уютно. Силата на екипа Карин и Антоан е, че с постоянното си присъствие в ресторанта двамата му вдъхват живот и му придават онази тръпка, която те кара да се върнеш отново.

Що се отнася до храната, “хората идват тук, за да опитат вкуса на Франция”, споделят собствениците. При създаването на менюто двамата опитват заедно и коментират, за да предложат най-добрите съчетания от вкусове. Взаимното допълване важи и за избора на вината, макар че тук основната роля играе Карин. Виненият лист включва доста богат избор от шампански вина и почти равен брой френски и български тихи вина.

Менюто е строго сезонно, така че не очаквайте през зимата да откриете домати сред предложенията на l’Instant. Клиентите нерядко се изненадват, че листът с предложенията е едва две страници. Но само така Карин и Антоан могат да гарантират постоянно високото качество. Всички ястия в менюто са създадени на основата на класически френски рецепта. Затова храната в l’Instant ви отвежда на истинска кулинарна обиколка из Франция. Рибената супа например е типичен специалитет от родната област на Антоан, Бретан, охлювите са приготвени по традиционния за Бургундия начин, патешкото магре идва от Югозападна Франция, а ципурата и мидите Сен Жак носят дъха на Атлантика и Средиземноморието. Във всяка една от рецептите Антоан влага и по нещо от себе си - например интересното съчетание на сладко и солено при крем-брюлето от гъши дроб. Освен че се стреми да използва възможно най-много български продукти, шеф Верест използва и по нещо от тукашните кулинарни традиции. Пример за това е крем-супата от карфиол с фин сос от печени червени чушки.

Точно отражение на френско-българската връзка, която е причина l’Instant да се появи именно в София. А удоволствието от този миг потапяне в света на френската кухня нямаше да е пълно, ако Карин и Антоан не споделяха една и съща цел и страст – съвършенството в посрещането на гости. 

от Любомир Бояджиев Май 2014
Коментари