Начало За нас Реклама Контакти

Медени миди Сен Жак със зелен сос

Снимка за Медени миди Сен Жак със зелен сос
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Скалопините, известни още под името миди Сен Жак, са прочути с изумителните си вкусови качества. У нас те все още са рядък деликатес, но в случай че сте настроени експериментаторски или ви предстои специален повод, струва си да си доставите едно наистина неповторимо удоволствие, като приготвите това апетитно ястие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за мидите:
  • 400 г миди Сен Жак
  • 1 с. л. мед
  • 2 с. л. светъл соев сос
  • 1 ч. л. сок от лайм
  • 1 ч. л. настърган джинджифил
  • 1 с. л. зехтин
  • 2 с. л. печен сусам
  • 4 бамбукови шишчета
  • за соса:
  • ½ ч. ч. нарязан пресен босилек
  • 1 ч. ч. нарязан пресен спанак
  • 2 с. л. портокалов сок
  • 2 с. л. оризов оцет
  • 1 ч. л. кафява захар
  • 1 с. л. настърган джинджифил
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. лют сос
  • 1 с. л. сос от стриди

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се медът, соевият сос, сокът от лайм, джинджифилът и зехтинът. Мидите се слагат в така получената марината и се оставят за 1 час в хладилника.

  2. 2.

    Мидите се отцеждат и сосът се запазва. Нанизват се на шишчетата. Загрява се грил-тиган и в него се пекат мидите по 2-3 мин. от всяка страна на умерен огън. След като се обърнат веднъж, се поливат със запазената марината.

  3. 3.

    Сосът се приготвя, като всички съставки се смесват и се пасират заедно.

  4. 4.

    Скалопините се сервират със сусама, соса и сварен жасминов ориз.


Юли 2008
Още подобни рецепти
Коментари