Начало За нас Реклама Контакти

Маринована рибица с охлюви

Снимка за Маринована рибица с охлюви
90
Време за приготвяне: 1,5 часа + 1 час за мариноване
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Тази внушителна рецепта е дело на шеф Димо Димов от Cult Gourmet Catering. И макар да е създадена от професионален готвач, с малко усилия и увереност ще успеете да я приготвите и у дома.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за рибицата:
  • 900 г свинско контрафиле
  • 500 мл бяло вино, ризлингът е най-подходящ
  • за плънката:
  • 200 г почистени охлюви
  • 120 г лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с. л. бренди или коняк
  • 150 г меко масло
  • 100 г магданоз
  • 15 г дижонска горчица
  •  бял пипер
  •  сол
  • за шафраново ризото:
  • 200 г ориз за ризото
  • 150 г лук
  • 4 скилидки чесън
  • 15 мл зехтин
  • 40 г масло
  • 50 г пармиджано
  • 2 г шафран
  • 500 мл пилешки бульон
  • 12 аспержи
  • 1 стрък мащерка за декорация
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Контрафилето се почиства от ципите. Маринова се в бялото вино за 1 час на стайна температура.

  • 2.

    С тънък и остър нож се прави прорез по цялата дължина на филето, без да се стига до края. Ножът се завърта на 360°, за да се получи отвор. Овкусява се със сол и бял пипер.

  • 3.

    Ако охлювите са живи, се бланшират 45 - 50 мин. в подсолена вода и се почистват от черупките. 200 г почистени охлюви се получават от 1 кг живи. Ако са мариновани или консервирани, се добавят към лука и чесъна, които са задушени в 40 г от маслото. Слага се брендито. Плънката се оставя за 5 мин. да почине и се добавят останалите продукти.

  • 4.

    С получената смес се пълни рибицата. Залива се със 150 мл от виното и се запича 15 мин. в загрята фурна на 250° С и след това на 220° С за 1 час.

  • 5.

    За ризотото в зехтина се задушават лукът и чесънът, добавя се оризът и се запържва. Добавят се бульонът и шафранът. Прибавят останалите продукти, като пармиджаното е последно.

  • 6.

    Аспержите се обелват и бланшират 3 - 5 мин. Сотират се в масло за 2 мин.

  • 7.

    Порциите се аранжират и се поднасят с бургундско вино.


Подходящи типове вина
Юни 2011
Още подобни рецепти
Коментари