Начало За нас Реклама Контакти

Печена патица с червено зеле и царевички

Снимка за Печена патица с червено зеле и царевички
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Една позабравена българска традиция за Коледа, представена по нетрадиционен начин.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за патицата:
  • 1 патица около 2,5 кг (или петел)
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 2 стрък целина
  • 2 скилидка чесън
  • 1 дафинов лист
  • 1 клонче розмарин
  • 250 мл бяло вино
  • 250 мл вода
  • за зелето:
  • 1 кг червено зеле
  • 2 глави лук
  •   сокът на 1 портокал
  • 50 г масло
  • 1 ч. л. мед
  • 5 с. л. винен оцет
  •   месото на 1 портокал, нарязано на филенца
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус
  • за царевицата:
  • 500 г консервирана царевица или замразена млечна царевица на кочани или цели консервирани бейби царевички
  • 3 яйца
  • 50 г брашно
  • 1 к. л. сол
  • 1 печена червена чушка, нарязана на ситни кубчета
  • 1 с. л. масло
  •   салвия на вкус
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патицата се измива, подсушава се и се натрива отвън и отвътре със сол и пипер. Поставя се в средата на огнеупорен съд с капак. Отстрани се поставят нарязаните на кубчета зеленчуци, дафиновият лист и розмаринът и се залива с водата и виното и се намазва с масло. Капакът се затваря или съдът се покрива с фолио и птицата се пече час и половина - два, в предварително загрята на 200°С фурна, като се проверява да не изври течността. Ако това се случи, се добавя още гореща вода. Последните 15 мин. капакът се маха, за да порозовее патицата и се допича, като се полива със соса от тавата. След изпичането се оставя на топло в изключената фурна. Останалите от печенето зеленчуци се заливат с чаша вода и се слагат да врят, докато течността се изпари наполовина. Прецежда се и се използва за сос.

  2. 2.

    Зелето се нарязва на тънки ивици. Лукът се нарязва на дребно и се запържва в горещото маслото, докато стане прозрачен. Добавя се сокът от портокала и зелето. Овкусява се със сол и пипер и се оставя да къкри 30 мин. под капак. Прибавят се медът и виненият оцет. Накрая се слагат и приготвените портокалови филета.

  3. 3.

    Царевицата се отцежда, подсушава се и с помощта на остър нож се отрязва ивица зърна и малка част от кочана. Ако се използват бейби-царевички, кочанът се разрязва по средата. Разбъркват се добре яйцата, брашното, солта и чушката. В загрят тиган се слага бучка масло и малко салвия и се сипват дълги ивици от яйчната смес, с големината на ивиците царевица. Когато се поизпекат от едната страна, отгоре се слагат да се залепят царевиците и се обръщат да се запържат и зърната.

  4. 4.

    Патицата се разрязва и се сервира върху червеното зеле, отстрани се слагат царевиците и соса.


Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари