Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена пуйка

Снимка за Пълнена пуйка
300
Време за приготвяне: 300 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Приготвянето на голямото хвъркато се смята за достойно предизвикателство за всеки, който обича да готви. Тази рецепта ще е от голяма помощ на всички, които се впуснат в това удоволствие.

СъставНеобходими продукти за 10 порции

  • 1 пуйка
  • 60 г стопено масло
  • 250 мл пилешки бульон
  • за месния пълнеж:
  • 30 г масло
  • 1 глава ситно нарязан лук
  • 200 г телешка кайма
  • 100 г ситно нарязан бекон
  • 2 ч. ч. трохи от царевичен хляб
  • 1 к. л. лимонова кора
  • 1 ч. л. нарязан магданоз
  • ½ ч. л. салвия
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 яйце
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус
  • за пълнежа с кестени:
  • 400 г сварени, обелени и пасирани кестени
  • 2 настъргани кисели ябълки
  • 3 ч. ч. хлебни трохи от сух бял хляб
  • 1 глава ситно нарязан лук
  • 1 стрък целина, ситно нарязан
  • 4 с. л. нарязани орехи
  • 1 ч. л. нарязан магданоз
  • 50 г масло
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 яйце
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месната плънка се приготвя, като маслото се разтопява и в него се запържват лукът и беконът. Прибавят се каймата, хлебните трохи, лимоновата кора, подправките и яйцето. Всичко се разбърква добре.

  2. 2.

    Кестеновият пълнеж се приготвя, като всички продукти се омесват в купа.

  3. 3.

    Пуйката се измива, махат се шията и останалите вътрешности, подсушава се отвътре и отвън. Кестеновият пълнеж се поставя в коремната кухина, а месният се слага на мястото на шията. Отворите се завързват или се затварят с дървени шишчета. Пуйката се овързва стегнато с памучен конец.

  4. 4.

    Напълнената и овързана птица се слага на скара в тавичка за печене. Намазва се с масло, а пилешкият бульон се налива в тавата. Пуйката се пече 3 - 3,5 часа на 180° С, като често се полива с течността в тавата. Ако сосът изври, се долива още гореща вода или бульон. След изпичане се оставя да постои 20 мин. и се нарязва.


Подходящи типове вина
Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари