Начало За нас Реклама Контакти

Токачка а ла Ескофие

Снимка за Токачка а ла Ескофие
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

„За да ознаменува неотдавнашното посещение на господин Ескофие, принца на готвачите, А. Гасто, главен готвач на хотел „Никърбокър“, се труди здравата над ново ястие, което ще носи името на бележития готвач. След три седмици опити и проучвания Гасто разработи „Токачка а ла Ескофие“. Той смята, че новото ястие е достойно за прочутия готвач, на когото е наречено.“ 

Ако искате да разберете повече за знаменития готвач Огюст Ескофие, както и за забележителната френска гастрономия, прочетете Съвършената вечеря на Джон Бакстър.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 токачка, 700-800 г
  • 150 г пречистено масло
  • 1 глава лук, едро нарязан
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • 500 г цели пресни дребни гъби
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Токачката се почиства, измива се, подсушава се, посолява се с морска сол и крилата и краката се връзват, за да запази формата си по време на готвенето.

  • 2.

    Стопяват се 100 г пречистено масло в сгорещена тенджера. Слага се птицата и се зачервява от всички страни на силен огън. Котлонът се намалява, прибавя се лукът и птицата се готви на тих огън под капак, като се обръща внимателно на всеки 10 мин. за да се задуши равномерно.

  • 3.

    Щом месото започне да се отделя от костите, се прибавя червеният пипер, разбърква се и се добавя сметаната. Оставя се още 5 мин на тих огън, като се обръща внимателно.

  • 4.

    В друг съд се стопява останалото масло и в него се сотират гъбите за 5-6 мин. Разбъркват се, подправят се със сол и черен пипер на вкус.

  • 5.

    Гъбите си прибавят към птицата, внимателно се объркват, оставят се заедно на тих огън още 5 мин. и се сервират.

  •  
Галерия
Подходящи типове вина
Ноем. 2015
Още подобни рецепти
Коментари