Начало За нас Реклама Контакти

Темпура с морски дарове

Снимка за Темпура с морски дарове
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Темпурата е класическо японско ястие от португалски произход, което се състои от панирани морски дарове, риба или зеленчуци. Ние ви предлагаме първия вариант, който е изключително богат откъм съставки и задължително върви със специфичен сос с аромат на джинджифил.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 8 едри скариди
  • 8 почистени малки сепии, калмари или октоподчета
  • 8 едри миди или рулца от раци
  • 1 с. л. брашно
  • 300 мл олио за дълбоко пържене
  • за тестото:
  • 2/3 ч. ч. брашно
  • 1 яйце
  • 2 белтъка
  • 250 мл ледена вода
  • за соса:
  • 10 с. л. соев сос
  • 4 с. л. захар
  • 5 с. л. мирин или сухо шери
  • 4 с. л. оризов оцет
  • 100 мл вода
  • 1 с. л. настърган джинджифил

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Морските дарове се нанизват на бамбукови шишчета и се овалват в брашното.

  2. 2.

    Сосът се приготвя, като оцетът се слага да заври със захарта и мирина. След като поври 1 минута, се охлажда и се смесва с останалите съставки. Когато изстине, се слага джинджифилът.

  3. 3.

    Тестото за паниране се приготвя, като яйцето, белтъците и ледената вода се сипват в брашното и всичко се бърка бързо, но не прекалено дълго, докато се получи каша, в която може да има малко неразбити гранули. Панировката се държи на ледена баня – съдът се потопя в друг съд, в който има вода и лед. По този начин темпурата става хрупкава.

  4. 4.

    Олиото се слага да се загрее до 170°С в дълбок съд или фритюрник. Шишчетата се потапят в тестото и се слагат да се пържат по 4-5, докато се зачервят (3–4 мин.). Краищата на шишчетата остават да стърчат отвън. Отцеждат се от мазнината и се сервират горещи със соса.

ВАРИАЦИИ - Опитайте с парчета риба или зеленчуци.

Май 2008
Още подобни рецепти
Коментари