Начало За нас Реклама Контакти

Тарт с тиква, кестени и гъби

Снимка за Тарт с тиква, кестени и гъби
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Постните ястия за Бъдни вечер по принцип не са предизвикателство, заради дългата българска традиция за празничната вечер. Но ако искате да добавите нещо по различно към сармите, пълнените чушки и ошафа, пригответе този апетитен зимен тарт.   

СъставНеобходими продукти за 5-6 порции

  • за основата:
  • 6 кори за баница
  • 6 с. л. зехтин
  • за пълнежа:
  • 100 г арабски кускус
  • 100 мл горещ зеленчуков бульон
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 300 г тиква, обелена и нарязана на малки кубчета
  • 350 г гъби – печурки, манатарки, кладница и пачи крак,едро нарязани
  • 2 с. л. мариновани сушени домати, нарязани
  • 200 г сварени и обелени кестени
  • ⅓ ч. л. смлян кимион
  • ⅓ ч. л. смлян бахар
  • 1-2 с. л. трюфелово олио, по желание
  •  сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Кускусът се залива с бульона. Оставя се покрит да постои 10 мин. и се разрохква с вилица.

  • 2.

    В загретия зехтин се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се, докато леко се задушат. Прибавя се тиквата, посолява се и се наливат 100 мл вода, разбърква, докато омекне и водата се изпари. Слагат се кимионът, бахарът, сушените домати  и гъбите. Разбъркват се още 6-7 мин.

  • 3.

    Прибавят се кестените - половината едно нарязани, половината смачкани. Разбъркват се, слага се кускусът. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  • 4.

    Корите за баница се намазват с четка със зехтин и се подреждат една върху друга, като краищата им се разминават. Слагат се в намаслена тавичка. В средата се сипва плънката и краищата се завиват навътре. Поръсва се с трюфеловото олио.

  • 5.

    Тартът се пече в загрята фурна на 180° С, докато се зачерви. Поднася се топъл или студен.

Подходящи типове вина
Дек. 2015
Още подобни рецепти
Коментари