Начало За нас Реклама Контакти

Свинско лемонато

Снимка за Свинско лемонато
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Лимонът е способен да освежи и олекоти дори и най-солидни месни ястия като това свинско с печени картофи. То се приготвя в гръцкия ресторант Густоза в софийския квартал Слатина още от самото му създаване през 1996 и продължава да се радва на голяма почит от страна на редовните клиенти. 

СъставНеобходими продукти за 5-6 порции

  1. 1 цял свински врат, около 2,5 кг
  2. 1 кг картофи
  3. 100 мл зехтин
  4. 3 лимона
  5.  риган
  6.  черен пипер
  7.  сол
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се овкусява с черен пипер, сол и риган и се слага да се пече в тава със зехтина и вода във фурна, загрята на 200° С, за около 150 мин. Докато се пече, няколко пъти се полива със соса.

  2. 2.

    Картофите се нарязват на филии и се слагат да се пекат при месото, около 40 мин. преди то да стане готово.

  3. 3.

    Месото се нарязва на филии, залива се със сока от лимоните и с готов тъмен сос за месо (братенджус). Поднася се, гарнирано с картофите.
     


Подходящи типове вина
Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари