Начало За нас Реклама Контакти

Суфле със скариди и ванилия

Снимка за Суфле със скариди и ванилия
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Не се учудвайте на ванилията в рецептата. Нейното характерно леко мускусно ухание съвсем естествено се свързва със сладкия морски аромат на скаридите, за да направят пухкавото суфле истинска кулинарна звезда.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. 400 г скариди, почистени
  2. 1 ч. ч. черупки от скариди
  3. 1 с. л. зехтин
  4. 2 стръка пресен лук, ситно нарязани
  5. 1 шушулка ванилия
  6. 60 г масло
  7. 3 с. л. брашно
  8. 5 белтъка
  9. 4 жълтъка
  10. 50 г настъргано пармиджано
  11. 1 щипка лимонена киселина
  12. 250 мл прясно мляко
  13. 200 мл бяло вино
  14. 100 мл течна сметана
  15.  сол и бял пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загретия зехтин се слага лукът и се разбърква на умерен огън 2-3 мин. Прибавят се скаридите, сол и бял пипер на вкус. Разбъркват се 4-5 мин., докато се зачервят отвън и месото им побелее. Прибавят се семенцата от ванилията. Половината от скаридите се пасират, а другата половина се нарязват.

  2. 2.

    Купички за суфле се намазват с масло и се поръсват с половината пармиджано.

  3. 3.

    В останалото загрято масло се слага брашното и се разбърква на умерен огън 1-2 мин. Сипва се млякото при непрекъснато разбъркване, докато сместа стане гладка и се сгъсти. Отстранява се от огъня и се прибавят един по един жълтъците, останалото пармиджано и пасираните скариди.

  4. 4.

    Белтъците се разбиват с лимонената киселина за 3 мин., като постепенно се увеличава скоростта на разбиване. Нарязаните скариди се разбъркват с 2 с. л. от белтъците. Прибавят се към основната смес. Останалите белтъци се добавят на 2 части към сместа, като се разбърква внимателно отдолу нагоре. Сипва се във формичките.

  5. 5.

    Фурната се загрява предварително на 180° С и суфлетата се пекат

  6. 6.

    Черупките от скаридите се запържват в 1 с. л. зехтин, докато се зачервят. Заливат се с виното, добавя се шушулката от ванилията и се варят, докато течността се изпари наполовина. Прецежда се и бульонът се смесва със сметаната. Подправя се със сол и пипер на вкус, оставя се на тих огън още минута да поври и се сваля от огъня.

  7. 7.

    Суфлетата се изваждат от фурната и се поднасят веднага със соса, който се сипва с малка лъжичка в центъра на суфлетата.


Галерия
Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари