Начало За нас Реклама Контакти

Старозагорски тюрлю гювеч

Снимка за Старозагорски тюрлю гювеч
180
Време за приготвяне: 180 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Гювечът винаги е едно голямо традиционно удоволствие - особено, ако си изберем пресни и качествени продукти. Какъв по-добър сезон за един тюрлю гювеч от есента? Характерен за старозагорската рецепта е киселият елемент - най-често неузряло грозде или както го наричат местните "ягорида".

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 600 гагнешко или овнешко месо
  2. 100 гмасло
  3. 1 главалук, нарязан на кръгчета
  4. 1 ч. ч.бамя
  5. 2червени чушки, нарязани на кръгчета
  6. 2зелени чушки, нарязани на кръгчета
  7. 3картофа, нарязани на кръгчета
  8. 2тиквички, нарязани на колелца
  9. 1патладжан, нарязан на кубчета
  10. 2 с. л. кисело, неузряло грозде или кисели краставички
  11. 2домата, обелени и нарязани на малки кубчета
  12. 1 с. л.доматено пюре, разтворено в 100 мл вода
  13.  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се нарязва на парчета, посолява се и се поръсва с черния пипер. Слага се с чаша вода да се задуши на котлона. Когато водата изври, месото се прехвърля в пръстен или огнеупорен съд.

  2. 2.

    Патладжанът се посолява и след 10 мин. се из­мива от черния сок.

  3. 3.

    Зеленчуците се подреждат на пластове върху месото. Най-отгоре се слагат доматите и разт­вореното доматено пюре. Посолява се и се поли­ва с разтопеното масло.

  4. 4.

    Гювечът се слага да се пече, докато омекнат зеленчуците.


Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари