Начало За нас Реклама Контакти

Сорбе от диня и пъпеш с флорентини

Снимка за Сорбе от диня и пъпеш с флорентини
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна

Флорентините са хрупкави италиански бисквити, чиято рецепта се е зародила през Ренесанса. Подчертано жизнеутвърждващият им характер чудесно пасва с подсилената свежест на това сорбе от бостана.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 150 г захар
  • 50 мл вода
  • 300 г студена диня, почистена от семките
  • 300 г студен пъпеш
  • 4 с. л. сок от лайм или лимон
  • 2 с. л. пресен босилек
  • 50 мл бял ром или водка
  • за флорентините:
  • 2 белтъка
  • 100 г пудра захар
  • 250 г филирани бадеми
  • 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
  • 50 г стопен шоколад за гарниране, по желание 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Захарта и водата се слагат да заврат и се охлаждат в хладилника.

  • 2.

    Заедно се пасират пъпешът, динята и босилекът. Смесват се със захарния сироп, сокът от лайм и рома. Слага се в машина за сладолед или в тавичка във фризера и се разбърква от време на време. За да стане на фини кристали, след като замръзне, може веднъж да се смели с чопър или в кухненски робот и отново да се върне във фризера.

  • 3.

    За флорентините всички продукти се смесват и се разбъркват в купа. С мокри пръсти от сместа се взема топче колкото орех и се слага в тавичка върху хартия за печене. Между отделните топчета трябва да има голямо разстояние. Сплескват се с мокра вилица, докато станат около 8 см в диаметър. Пекат се около 12 мин. във фурна, загрята на 150° С или докато станат златисти. Охлаждат се в тавата и тогава се изваждат. Може да се потопят или напръскат със стопен шоколад. 

Юли 2014
Още подобни рецепти
Коментари