Поширани круши
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 зрели, но твърди круши
- 3 пакетчета зелен цитрусов чай
- 3 пакетчета чай каркаде
- 1 л вода
- 1 с. л. настъргана портокалова кора
- 2 ч. ч. захар
- за гарниране:
- 50 г смлян шамфъстък
- ½ ч. ч. изцедено кисело мляко
- 1 ч. л. пудра захар
- ½ ч. л. розова вода
- 50 г ситно настърган бял шоколад
Начин на приготвяне
- 1.
Крушите се обелват внимателно, като се оставят дръжките. Долната част се изрязва и семките се издълбават.
- 2.
Водата и захарта се оставят да заврат, слагат се двата вида чай и портокаловата кора. Прибавят се крушите и всичко се оставя на много тих огън 10 - 12 мин. Ако крушите са по-зелени, се оставят да врат на тих огън 20 мин. Охлаждат се и се слагат в хладилника за една нощ.
- 3.
За гарнитурата се смесват шоколадът, ядките, захарта, розовата вода и млякото. Може да се запази 1 с. л. от смлените ядки за украса.
- 4.
Сиропът от крушите се прецежда и се слага да се вари, докато се сгъсти и се редуцира наполовина.
- 5.
На крушите се отрязва капаче, гарнират се с лъжица от млечната смес и се връща капачето. Сервират се с редуцирания сос и запазения шамфъстък.