Начало За нас Реклама Контакти

Сочни печени миди

Снимка за Сочни печени миди
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Когато се приготвят миди, обикновено се мисли в посока към минимизиране на съставките в рецептата. Но и обратният подход води до невероятни вкусови усещания, както ще разберете, когато сготвите това хармонично ястие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 32 - 40 едри черни миди
  2. 1 дафинов лист
  3. 100 мл вермут или бяло вино
  4. 1 франзела
  5. 3 с. л. зехтин
  6. 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  7. 1 глава лук, ситно нарязан
  8. 500 г домати, обелени и ситно нарязани
  9. 1 с. л. доматено пюре
  10.  сол и пипер на вкус
  11. 1 щипка риган
  12. 1 топка моцарела, нарязана на малки кубчета
  13. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Мидите се изстъргват с твърда четка под течаща вода, “мустаците” им се изскубват. Пускат се заедно с дафиновия лист в голяма тенджера и се заливат с виното. Оставят се на умерен огън за 3 мин., затворени с капак, като се разтръскват от време на време. Отварят се, изваждат се отворените миди, а другите се оставят още 2-3 мин. на огъня. Неотворените миди се изхвърлят. Бульонът се прецежда и се запазва за супа или сос. Може и да се замрази.

  2. 2.

    Едната мидена черупка се отстранява, а ядката се оставя в другата. Франзелата се нарязва на филийки, които се запичат, докато леко се зачервят.

  3. 3.

    Дъното на тава се натърква с една скилидка чесън, разрязана на две, и се намазва със зехтин. Подреждат се филийките франзела. Върху всяка се слага по една мида.

  4. 4.

    Лукът и чесънът се сотират в загретия зехтин за минута, огънят се намалява и се оставят на умерена температура 5-6 мин. Добавят се доматите и доматеното пюре. Разбъркват се на умерен огън 10 мин., подправят се на вкус със сол и пипер и се слага риганът. Сосът трябва да е станал гъст.

  5. 5.

    Сосът се разпределя щедро в мидените черупки и се поръсва с парченца моцарела и нарязан магданоз.

  6. 6.

    Мидите се запичат под силно нагрят грил не повече от 10 мин., докато сиренето се зачерви. Поднасят се горещи.
     


Подходящи типове вина
Юли 2011
Още подобни рецепти
Коментари