Начало За нас Реклама Контакти

Скариди с черен ориз и тиквички

Снимка за Скариди с черен ориз и тиквички
45
Време за приготвяне: 45 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Черният ориз е много ценен, заради плътната си структура и отчетлив привкус на ядки, в китайската кухня, която е и вдъхновителят на тази рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4

  1. 1 ч. ч. черен ориз
  2. 2 ч. ч. вода
  3. ½ ч. л. сол
  4. 2 с. л. олио
  5. 1 стрък праз, нарязан на пръчици
  6. 1 морков, нарязан на пръчици
  7. 1 тиквичка, нарязана на пръчици
  8. 1 чушка, нарязана на пръчици
  9. 2 ч. ч. почистени сварени скариди
  10. за соса:
  11. 2 с. л. соев сос
  12. 1 с. л. сос от стриди, по желание
  13. 1 ч. л. ситно нарязан джинджифил
  14. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  15. 1 с. л. оризов или ябълков оцет

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се измива, залива се с водата и солта и се слага да заври. Оставя се да ври под капак на тих огън около 35 мин. Останалата вода се отцежда.

  2. 2.

    В уок със загрятото олио се слагат празът и морковът, разбъркват се 1-2 мин. Добавят се тиквичката и чушката. Разбъркват се 2-3 мин. и се сипват скаридите. Оставят се на огъня най-много 2-3 мин.

  3. 3.

    Всички продукти за соса се смесват и с тях се заливат зеленчуците и скаридите. Оризът може да се добави към сместа в уока или да се сервира в отделна купичка.


Подходящи типове вина
Септ. 2010
Още подобни рецепти
Коментари