Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадов флан с хрупкави бадемови корички

Снимка за Шоколадов флан с хрупкави бадемови корички
130
Време за приготвяне: 130 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Комбинацията от захар, яйца и прясно мляко дава най-разнообразни възможности в сладката кухня. Тук Димо Димов ви предлага шоколадов крем карамел, в който карамеловият сос е под формата на тофи крем, а нежната кремообразна консистенция е уравновесена с ароматни бадемови хрупки.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 200 г захар
  • 150 мл прясно мляко
  • 500 мл сметана
  • 250 г шоколадов кувертюр
  • 15 - 20 мл портокалов ликьор
  • 8 яйца
  • за коричките:
  • 250 г филирани бадеми
  • 100 г масло
  • 100 мл портокалов фреш
  • 30 мл портокалов ликьор
  • 100 г пудра захар
  • за тофи крема:
  • 100 г захар
  • 30 г масло
  • 100 г сметана


 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Захарта се загрява заедно с прясното мляко, сметаната, парченцата шоколадов кувертюр и ликьора до получаване на хомогенна смес.

  • 2.

    Яйцата се разбиват, млечната смес се добавя към тях и се разбъркват.

  • 3.

    Налива се в тавичка и се слага да се пече на водна баня във фурна на 80° С за 90 мин. 

  • 4.

    За коричките маслото се разтопява, към него се добавят останалите съставки и се разбърква добре. Разстила се върху хартия за печене или силиконово килимче в тавичка и се пече на 150° С за 20 мин. до получаване за златист загар. Докато е още топло, се изрязват желаните форми.

  • 5.

    За тофи крема захарта се загрява в тиган на силен котлон до получаване на светъл карамел, добавя се бучката масло и се дръпва от котлона. Добавя се сметаната и се бърка енергично до получаване на крем.

  • 6.

    Сладкишът се сглобява, като парче шоколадов флан се слагат между две бадемови корички като сандвич и се гаранира с тофи крема.


Подходящи типове вина
Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари