Начало За нас Реклама Контакти

Димо Димов - от любов към храната

Снимка за Димо Димов - от любов към храната

Димо Димов е шеф-готвач и собственик на една от водещите у нас кетъринг компании от най-високия сегмент, Cult Gourmet Catering, както и на 6 ресторанта за качествена храна, разположени в различни софийски бизнес или търговски центрове. В своите менюта Димо се обляга на европейските и световни традиции като акцентира върху френската кухня, но всяко от ястията му е с личен почерк и в унисон с модата, накланяща везните към леката и здравословна храна. Но най-важното е, че храната на Димо е винаги много вкусна и интересна – просто храна от класа.

След като се върна от Франция и поработи в „Сомелиер“ и в „Крим“ - два от престижните тогава софийски ресторанти, шеф-готвач Димо Димов откри през 2006 изискания Gourmet Club Classic под министерството на културата. Беше първият, който показа или припомни на софийските ценители на добрата храна, че френската кухня е велика и неповторима. Във време на бурен възход в авангардните готварски техники, когато много от шеф-готвачите бяха обладани от молекулярните магии на Феран Адриа, Хестън Блументал и съмишлениците им, Димо се движеше самоуверено и комфортно някъде между френската класика и модерната авторска храна с елегантен и изискан дух. Бързо се прочу като цар на гъшия дроб, на телешкото с майсторски сосове и гарнитури и на фините десерти. Ресторантът не след дълго се наложи като Мека на високата класа в храната и виното и спечели престижната награда „Ресторант на годината“ за 2007.

Франция, където беше работил в три интересни и амбициозни ресторанта – в Мец и района, и в Страсбург, го беше вдъхновила истински, беше го научила на многобройните си кулинарни техники, съставки и термини и го беше заразила със своя респект към добрите продукти и към разнообразието. Беше го прелъстила с неповторимата си гастрономическа и ресторантьорска култура.

Логично в менютата на ресторантите Pure и на Cult Gourmet кетъринг днес откриваме често апетитни френски понятия като дюксел, конфи, рататуй или тапенаде. Откриваме и необичайно разнообразие от продукти, така характерно за кухнята на французите. Майстор Димо Димов често включва пернати, различни от пилето: патица, пъдпъдъци, пуйка, петел. Търси по-редки риби, приготвя пюрета от най-разнообразни кореноплодни, а гъшият дроб, както и различните пастети и мусове са му стихия.

Но Франция далеч не е единственото вдъхновение в работата му. Италианската, испанската и другите средиземноморски кухни също имат ярко присъствие в стила му, а в приготвянето на рибите и морската храна прилага някои тайландски или японски похвати за повече свежест и пикантност. Всъщност в храната и техниките му се открива кулинарното богатство на цялата планета, но винаги с авторски подпис.

Освен изобретателен и вдъхновен шеф-готвач в последните години Димо доказа, че е и умел мениджър. За кратко време кетъринг компанията му се наложи сред водещите в този сложен и отговорен бизнес. Един по един бяха открити и цели шест „дневни“ ресторанта с ясно замислена и добре изпълнена концепция. Идеята е почти революционна у нас - качеството на добрия ресторант е вкарано в ежедневната рамка на една динамична бизнес среда. Щастливците в някои от софийските офис центрове всеки ден обядват с разнообразна, вкусна и качествена храна, приготвена от внимателно подбрани продукти. Съдейки по отзивите и реакциите, хората високо оценяват този късмет.

За Димо това означава, че всеки ден влиза в шест кухни и опитва, помага, контролира, готви. Не спира да готви – в крайна сметка готвенето е голямата му професионална любов, а и най-важното в концепцията на фирмата е качеството на храната. И не спира да търси: нови ястия, различни подправки, нови съчетания, необичайни продукти в класически ястия, интересни начини за представяне на храната.

Сега вече, стъпил върху един устойчив бизнес шеф-готвачът на Cult Gourmet продължава да изкачва цяла пирамида от професионални мечти. Иска му се да открие още много ресторанти с различни концепции - сигурен е например, че рано или късно ще направи етно грил с различни барбекюта от цял свят. А върхът на пирамидата ще е малък изискан ресторант, който да издържи дълго на изпитанията времето и да се превърне в емблема.

По всичко личи, че осъществяването на тази мечта няма да закъснее много. Защото Димо сякаш притежава всичко необходимо: талант и страст в готвенето, желязна дисциплина и авантюристичен дух. А също и нестихващ интерес и искрена любов към храната.
 

от Веселина Маринова Февр. 2013
Коментари