Начало За нас Реклама Контакти

Салата с мариновани калмари

Снимка за Салата с мариновани калмари
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Приятно жилавото месо на калмарите е в опозиция с хрупкавия айсберг и мекотата на граха, така че всяка хапка от тази лятна салата да изненадва с различни текстури и вкусове.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за калмарите:
  • 300 мл вода
  • 100 мл зехтин
  • 8 зърна черен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 500 г калмари, почистени и нарязани на кръгчета с дебелина 1 см
  • 1 шалот или малка глава червен лук, нарязан на полумесеци
  • 2 с. л. нарязан магданоз
  • 2 с. л. соев сос
  • 2 стръка пресен розмарин
  • 4 с. л. оризов или ябълков оцет
  • 2 скилидки чесън
  • за салатата:
  • 300 г салата айсберг или 1 крехка зелена салата
  • 100 г замразен грах
  •  резени лимон за сервиране
  • за дресинга:
  • 50 мл зехтин
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
  • 1 ч. л. мед
  • 1 с. л. шалот или червен лук, ситно нарязани
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Слагат се да заврат водата, пиперът, дафиновият лист и зехтинът. Сипват се калмарите и се оставят да къкрят 1-2 мин. Прибавят се соевият сос, магданозът и розмаринът. Слагат се лукът, оцетът и чесънът. Охлаждат се. Калмарите могат да се консумират веднага или да се съхранят в хладилника в маринатата до 7 дни.

  • 2.

    Грахът се бланшира 3 мин. във вряща подсолена вода, отцежда се и се подсушава. Зелената салата се накъсва. Продуктите за дресинга се смесват и се разбиват до получаване на емулсия.

  • 3.

    В купа се смесват салатата и грахът и се разбъркват с дресинга. Отгоре се слагат отцедените калмари и резенчетата лимон.

Подходящи типове вина
Юни 2015
Още подобни рецепти
Коментари