Начало За нас Реклама Контакти

Салата от скариди със сос от пресен копър

Снимка за Салата от скариди със сос от пресен копър
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

За порция: 382 кал, 38 г протеини, 16 г въглехидрати, 14 м мазнини, 260 мг холестерол, 4 г фибри

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г по-едри белени скариди
  • 150 мл сухо бяло вино
  • 1 ч.л. едрозърнеста горчица
  • ¼ ч. л. червен пипер
  • 1 лимон
  • 2 дафинови листа
  • за соса:
  • 3 с. л. зехтин Extra Virgin
  • 3 с. л. винен оцет
  • 2 с. л. вода
  • 2 с. л. нарязан пресен босилек
  • 2 с. л. нарязан пресен копър
  • 1 ч. л. пресован чесън
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • ½ глава нарязан на ситно лук
  • 1 зелена салата
  • 4 домати
  • 6 пресни печурки
  • 1 ч. ч. кълнове по избор (люцерна, жито, слънчоглед, соя)

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В по-голям тиган се смесват виното, горчицата, пиперът, дафиновите листа и лимонът. Прибавя се вода, която да напълни 2/3 от съда и се слага да заври на силен огън. Прибавят се скаридите и се варят 3-4 мин., докато порозовеят. Прецеждат се и се охлаждат. Отстраняват се дафиновите листа.

  2. 2.

    Сосът се приготвя, като в шейкър или в буркан с винтова капачка се размесват добре зехтинът, оцетът, водата, босилекът, копърът, чесънът, горчицата и лукът.

  3. 3.

    Скаридите се поставят в купа и се заливат със соса. Поставят се в хладилника да се охладят добре.

  4. 4.

    Подреждат се в чиниите за сервиране - най-отдолу се поставят листата от зелената салата, върху тях се слагат кълновете, скаридите и наоколо се подреждат парченца домати и гъби. Гарнира се с клончета копър по желание.


Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари