Начало За нас Реклама Контакти

Салата от помело със скариди

Снимка за Салата от помело със скариди
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Почти недоловимата горчивина на помелото е идеалното средство сладкият морски вкус на скаридите да изпъкне сред хармоничните вкусове на тази салата от Южен Виетнам. Рецептата е приготвена от Ан Фам от блога inansroom.com.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 помело
  • 1 морков
  • 1 краставица
  • ¼ връзка пресен кориандър
  • ¼ връзка пресен джоджен
  • 400 г скариди
  • 100 г пържени фъстъци
  • за дресинга:
  • 1 малка люта чушка
  • 1 лайм
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • ½ ч. л. сол
  • 1 с. л. рибен сос 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Помелото се обелва и се изчиства от ципите. Разделя се на парчета с големината на хапка. Морковът и краставицата се нарязват на тънки ивици. Пресните подправки се накъсват на ръка.

  • 2.

    Скаридите се измиват и се задушават с малко вода. Обелват се и по желание се нарязват надлъжно на половинки, като внимателно се маха черната жилка от гърба им. Може да се използват и бланширани скариди.

  • 3.

    Приготвя се дресингът от прясно изстискания сок от лайм, нарязаната на ситно люта чушка и останалите подправки. Залива се салата и внимателно се разбърква, за да се запазят цели парчетата помело.

  • 4.

    Фъстъците се счукват на едро. Част от тях се разбъркват със салатата непосредствено преди сервиране, а с останалите се поръсват отгоре.


Подходящи типове вина
Март 2014
Още подобни рецепти
Коментари