Начало За нас Реклама Контакти

Риба тон с полента и средиземноморски микс

Снимка за Риба тон с полента и средиземноморски микс
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В Испания el atun е високо ценен деликатес, особено в регионалните кухни на Кантабрия, Страната на баските и Каталуния. Рецептата от софийския ресторант Bodega въплъщава в себе си целия дух на средиземноморската кулинария.  

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 800 г филе от риба тон
  2. 50 г черни или зелени маслини, ситно нарязани
  3. 50 г домат, почистен от семките
  4. 1 малка глава лук
  5. 20 г каперси
  6. 50 г червена и зелена чушка, нарязани
  7. 8 броя чери домати
  8. 15 листа босилек
  9. за полентата:
  10. 100 г фино царевично брашно
  11. 20 г масло
  12. 250 мл вода
  13. 40 г кашкавал, настърган
  14.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За полентата водата се слага да заври и към нея се прибавя маслото. Сипва се царевичното брашно и около 5 мин. се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Междувременно се подправя със сол и пипер. Накрая се добавя кашкавалът. Полентата се изсипва в квадратна форма (за хляб или за терин) и се оставя да се охлади. Нарязва се на пръчици.

  2. 2.

    Рибата тон се запича в сгорещен тиган с много малко мазнина – от двете страни, за около 4-5 минути. Отвътре месото трябва да остане червено. Реже се на дълги пръчици.

  3. 3.

    В чиния се подреждат пръчките полента и върху тях пръчките риба тон. Поръсват се с микса от ситно нарязани маслини, домат, лук, каперси, чушки и разрязаните на две чери домати. Гарнира се с листа босилек.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2013
Още подобни рецепти
Коментари