Начало За нас Реклама Контакти

Bodega, кътче от Испания в София

Снимка за Bodega, кътче от Испания в София

Софийският Студентски град е известен като център на забавленията и по улиците му се редуват заведение след заведение. Но има едно място, което доста се различава от останалите. Това е испанският ресторант Bodega. Собствениците са избрали точно тази част на София именно заради живота, който кипи тук. Нали една от представите за испанските ресторанти се свързва точно с неспирното оживление по улиците...

Всичко тръгва от идеята за тапасите, които представляват не просто малки порции храна, а един уникален начин за общуване. Именно фактът, че това са малки предястия, от които може да опиташ много и различни видове, кара хората създали Bodega (изба на испански) да се впуснат в това приключение. Най-много им харесва социализиращият момент и възможността няколко души от една компания да си поръчват различни неща и да опитват заедно. От дума на дума обаче се стига до истински испански ресторант, а не просто бар за вино и тапас. Концепцията намира естествено продължение и в идеята заведението да е във високия клас, но в същото време да е достъпно за възможно повече хора.

Първият ресторант с марката Bodega се появява през май 2009 във Варна. Той се намира в централната част на града, срещу Фестивалния комплекс. Началният тласък е даден от испански готвачи, които успяват да оставят в Bodega частица от най-успешния посланик на страната и културата й – кулинарията. Така се стига и до октомври 2010, когато отваря врати и софийският Bodega. Средиземноморието и неговият дух се долавят веднага тук. Усещането е за простор, светлина и за истински градски ресторант: целите витрини сливат вътрешността с живота навън, а през топлите месеци се получава едно общо пространство. Във вътрешния салон със 100 места преобладава дървото. По стените са окачени големи картини с испански мотиви, които заедно с традиционната за Иберийския полуостров керамика допълнително допринасят за автентичния дух на Bodega.

В самото начало хората подхождали доста плахо към идеята за испански ресторант, въпреки че средиземноморската кухня съвсем не е чужда на българския вкус. В момента Bodega е достатъчно популярно място и тук идват хора от всички краища на София. Може би обаче най-голямото признанието за екипа на Bodega е, че представители на испанската общност в София често си поръчват храна именно тук. Менюто се сменя два пъти в годината, на сезонен принцип, като се използват в най-голяма степен сезонни продукти. През зимата акцент се поставя върху месните ястия, а през лятото върху рибата и морските дарове. През летните месеци се забелязва и засилено присъствие на свежи треви като босилек и кориандър. И докато някои имена в менюто звучат познато, като паеля или тортиля, то има други, които може да ви се сторят по-стряскащи, като монтадитос, камаронес или кесадиля. Спокойно обаче може да се обърнете към хората от персонала, които ще ви разкажат интересни подробности за всяко от тях. Менюто предлага и интересни варианти за поръчване на комбинации от тапаси, така че да опитате възможно най-много от тях.

Както във всеки традиционен бар за тапас в Испания, и в Bodega ще видите стойки с окачени бутове хамон, които ви приканват да се насладите на неповторимия им вкус. Изборът от колбаси обаче съвсем не се изчерпва с прочутите хамон иберико и серано – тук може да опитате и други забележителни иберийски колбаси като различни видове чорисо, салсичон и лонганиса. Любителите на сирената пък ще намерят и селекция от някои от най-популярните испански видове като различно отлежало манчего, овчето идиасабал или мурсиа ал вино.

Виненият лист също отдава дължимото на вината от Испания, като специално за Bodega се внасят вина, които не могат да бъдат намерени другаде. Не оставяйте обаче с впечатление, че цари хегемония на иберийските вина - почти половината от етикетите в бодегата са български. Онези от вас, които предпочитат да се слеят „по испански” с градската среда, имат на разположение 150 места навън. Не е за пренебрегване и възможността за паркиране на автомобили в непосредствена близост до ресторанта.
 

от Любомир Бояджиев Окт. 2013
Коментари