Начало За нас Реклама Контакти

Пъстърва с лимонов сос

Снимка за Пъстърва с лимонов сос
20
Време за приготвяне: 20 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Готвенето на пара е изключително подходяща техника за приготвяне на риба. Над горещите винени и лимонови изпарения пъстървата придобива нежна текстура на месото и фин балансиран аромат. А чашата охладен совиньон блан вече я чака на масата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 филета от пъстърва
  • 2 лимона
  • 1 ч. ч. бяло вино
  • 50 г студено масло, нарязано на кубчета
  • 1 с. л. копър, нарязан на ситно и още 4 стръкчета
  •   сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Единият лимон се нарязва на тънки резени. Всяко филе се посолява, поръсва се с черен пипер, върху него се поставя парче лимон и стръкче копър и се завива на руло. Закрепва се с клечки за зъби.

  2. 2.

    Виното се слага да заври с щипка сол, няколко зърна черен пипер и 1 ч. л. настъргана кора от лимон. Филетата се слагат в кошница за варене на пара върху врящото вино. Покриват се с капак и се готвят 8 мин.

  3. 3.

    Останалият сос се редуцира до  ч. ч. и се прецежда. Добавят се 1-2 с. л. лимонов сок и се слагат кубчетата масло едно по едно при непрекъснато разбъркване.

  4. 4.

    Рибата се залива със соса и се поднася с копъра.


Подходящи типове вина
Февр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари