Начало За нас Реклама Контакти

Печен шаран с лук и заквасена сметана

Снимка за Печен шаран с лук и заквасена сметана
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Едно от оплакванията от финото месо на шарана е блатният привкус, който се проявява при риби, живели в тинести води. Тази рецепта обаче е в състояние да премахне всякаква следа от миризмата и да остави само удоволствието от вкуса.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 шаран, около 1,5 кг
  • 2 глави лук, нарязани на кръгчета
  • 1 лимон
  • 1 дафинов лист
  • 1 връзка копър
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • ½ ч. л. млян кимион
  • 2 с. л. мек зехтин
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Шаранът се почиства от люспите, вътрешностите и хрилете. От двете му страни се правят по 4 разреза на 3-4 мм дълбочина в месото. Накисва се в 3 л вода, в която са разтворени 4 с. л. морска сол, за 1-2 часа, за да се извлече миризмата на тиня. Измива се и се подсушава. Поръсва се със сол отвътре и отвън.

  • 2.

    Слага се в тавичка и се пълни с половината от кръгчетата лук, половината лимон, нарязан на резени и половината от копъра и дафиновият лист. След като се изпече, плънката се изхвърля, защото поема тежката миризма на рибата.

  • 3.

    Сметаната се разбърква с чесъна, кимиона, сол и пипер на вкус, сокът и фино настърганата кора на другата половина лимон и останалите кръгчета лук. Шаранът се залива и се поръсва със зехтина.

  • 4.

    Пече се около 40 мин. във фурна, загрята на 190° С, докато се зачерви. 

Подходящи типове вина
Дек. 2015
Още подобни рецепти
Коментари