Начало За нас Реклама Контакти

Сулка с булгур и спаначен сос

Снимка за Сулка с булгур и спаначен сос
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Шеф Тони Иванов от ресторант „Форум“ в Стара Загора приготви тази чудесна рибна рецепта, когато имаше на разположение прясно уловена сулка от язовир "Кърджали". Той смело я съчетава с продукти като кисело мляко и гъби, доскоро смятани за несъвместими или трудно съвместими с рибата.
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 филета прясна сулка с кожата по 180 г
  • 200 мл рибен или зеленчуков бульон
  • 50 г брашно
  • 100 мл зехтин
  • 120 г пресен спанак
  • 40 мл фреш от лайм или лимон
  •  перата от 3 стръка пресен лук
  • ½ скилидка чесън
  • 30 мл заквасена сметана
  • 40 г масло
  • 200 г булгур
  • 100 г домашно кисело мляко
  • 120 г гъби, манатарки или печурки
  •  сол на вкус
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Рибата се овалва в брашно само от страната на кожата и се запържва в малко зехтин до златистокафяво.

  • 2.

    Прехвърля се в подходящ съд и се запича във фурна на 180° С за 7-8 минути или до готовност.

  • 3.

    В отделен съд се оставя да заври 200 мл рибен или зеленчуков бульон и се посолява на вкус.

  • 4.

    Бульонът се прехвърля в кухненски робот или блендер, слага се суровият, изчистен и измит спанак и се пасира. Сипват се пресният лук, чесънът и сокът от лайм и отново се пасира много добре. Добавя се заквасената сметана и накрая студеното масло, нарязано на кубчета, за да стане емулсия. Сосът не се загрява повторно, за да не избие маслото.

  • 5.

    Свареният булгур се опушва с малко дървесен чипс на градинско барбекю, на което се запичат гъбите, нарязани на правилни филийки.

  • 6.

    Всички елементи се аранжират в чиниите: отдолу се слагат булгурът и печените гъби, отстрани – сосът и киселото мляко, а отгоре - изпеченото рибно филе.

  •  

Подходящи типове вина
Юли 2015
Още подобни рецепти
Коментари