Начало За нас Реклама Контакти

Пъстърва на пара

Снимка за Пъстърва на пара
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Пъстървата е риба с великолепни вкусови качества, които в тази рецепта се проявяват в пълния си блясък. Тя е в компанията на подбрани зеленчуци и подправки и се поднася с лек ароматен сос.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 филета от пъстърва
  • 1 с. л. копър, нарязан на ситно
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 с. л. настъргана кора от лимон
  • морков, нарязан на дълги пръчици
  • 1 стъбло целина, нарязано на пръчици
  • пера от зелен лук или 1 стрък праз, нарязан на дълги ленти
  • 100 мл бяло вино
  • 1 с. л. настръган джинджифил
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  •  сол на вкус
  •  шарен пипер на вкус
  • за соса:
  • 4 с. л. зехтин
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • 2 с. л. копър, нарязан на ситно
  • 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • 1 ч. л. запечен сусам

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибата се посолява леко и се поръсва с пипер. Смесват се зехтинът, копърът и настърганата лимонова кора. Всяко филе се намазва от вътрешната страна със сместа. В средата се слагат по 3-4 пръчици моркови и целина и се завиват на стегнати рула.

  2. 2.

    Листата от лука или праза се попарват за 30 сек. във вряща вода и с тях се връзват рибните рула. Слагат се в кошница за варене на пара.

  3. 3.

    Във водата за парата се слагат джинджифилът, виното и черният пипер на зърна. Варят се около 20 мин.

  4. 4.

    Сосът се приготвя, като всички продукти се пасират заедно.

Вариации · Опитайте с цяла почистена риба, напълнена с настъргани моркови, пресен лук и нарязани зелени маслини.

Ноем. 2008
Още подобни рецепти
Коментари