Начало За нас Реклама Контакти

Пълнозърнести спагети с черни миди

Снимка за Пълнозърнести спагети с черни миди
30
Време за приготвяне: 30 мин. + 30 мин. подготовка на мидите
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта, която съчетава ядковия вкус на пълнозърнестата паста и морския аромат на черните миди, е приготвена от Веселина Маринова - главния редактор на Gourmet Publishing.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 350 г пълнозърнести спагети или лингуини
  2. 1 кг пресни черни миди с черупките
  3. 3-4 с. л. зехтин extra virgin
  4. 3-4 скилидки чесън, ситно нарязани
  5. 2 щипки настъргана лимонова кора
  6. 1 щипка люто чили
  7. 50 мл бяло вино
  8. 1 връзка магданоз, ситно нарязана
  9.  сол и черен пипер

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Черупките на мидите се остъргват внимателно от всички полепнали организми, изскубват се „мустаците” им и се измиват обилно с вода.

  2. 2.

    Зехтинът се загрява в голям дълбок тиган с капак и чесънът се сотира в него 1-2 мин. Добавят се лимоновата кора, лютият пипер, а после мидите, виното и сол на вкус. Тиганът се покрива и се оставя на среден огън, докато всички миди се отворят (не повече от 5 мин.).

  3. 3.

    Неотворените миди се изхвърлят, изваждат се от черупките около половината от всички миди, а сосът се прецежда и се оставя да се посгъсти на слаб огън, след което всички миди – и с черупки, и изчистените ядки, се връщат в него.

  4. 4.

    Междувременно спагетите се сваряват според указанията на опаковката в кипяща, леко подсолена вода, отцеждат се и се прехвърлят в тигана с мидите. Подправя се с черен пипер на вкус, поръсва се с магданоза и се поднася.


Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари