Начало За нас Реклама Контакти

Пълнено агнешко бутче

Снимка за Пълнено агнешко бутче
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Това ястие е достойно за всяка празнична трапеза и сме сигурни, че няма да останете разочаровани, ако го приготвите. Месото е сочно и крехко благодарение на млечната марината, в която престоява, а плънката от маслини с аромат на лимон и чесън го допълва повече от успешно.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за маринатата:
  • 250 г кисело мляко
  • 2 с. л. нарязан пресен джоджен
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 с. л. настаргана лимонова кора
  •  черен пипер
  •  майоран или риган
  • 2 скилидки чесън
  • за бутчето:
  • 1 агнешко бутче
  • ½ ч. ч. черни обезкостени маслини
  • ½ ч. ч. трохи от бял хляб
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 1 щипка лимонова кора
  • 1 ч. л. сол
  •  черен пипер
  • 1 с. л. нарязан джоджен
  • за заливката:
  • 50 мл зехтин
  • 2 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бутчето се обезкостява внимателно. Срязва се по дължината на кокала от вътрешната страна и внимателно се отделя месото с къси нарези с остър нож. По-дебелите участъци се разрязват на 2-3 места. Месото трябва да остане цяло.

  2. 2.

    Смесват се млякото и подправките за маринатата. Обезкостеното бутче се слага заедно с маринатата в голям найлонов плик, завързва се и добре се разтръсква, за да покрие маринатата цялото месо. Оставя се в хладилника за няколко часа или през нощта.

  3. 3.

    След като се е мариновало, бутчето се отцежда добре, посолява се от всички страни и се поръсва с пипер. Слага се с разрязаната част нагоре.

  4. 4.

    Смесват се маслините, лимоновият сок и кора, трохите, зехтинът, чесънът и подправките. Всичко се пуска в блендер или се пасира за 5-10 секунди, но не бива да стане на пюре.

  5. 5.

    Бутчето се намазва с маслинената смес, завива се на руло и се завързва на 3-4 места с конец. Смесват се зехтинът и лимоновият сок и с тях се намазва бутчето. Слага се да се пече на 200° С, около 1 ч. 15 мин., като се намазва от време на време със заливката. Ако покафенее бързо, се покрива с алуминиево фолио.

  6. 6.

    Когато месото е готово, се намазва с остатъка от заливката и след 15 мин. се нарязва.

Идея – Можете да направите и друга плънка – гъби и топено сирене; кайма и кашкавал; шунка с гъби и кисели краставички.

От остатъците в тавата може да се направи вкусен сос, като се залеят със ½ ч. ч. вино и тавата се сложи на котлона за да се деглазира.

Подходящи типове вина
Окт. 2008
Още подобни рецепти
Коментари
Коментари 0 коментара
Напиши коментар
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.