Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени ябълки с патешко и патладжан

Снимка за Пълнени ябълки с патешко и патладжан
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Патешкото месо по правило се съчетава идеално с плодове. Но когато в комбинацията се намесят и землистите вкусове на патладжана и лешниците, емоциите, предизвикани от гозбата на Тики, може да станат взривоопасни.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 едри ябълки
  2. 1 малък патладжан
  3. 1 морков
  4. 200 г патешки флейки (филенца)
  5.  зехтин
  6.  гхи или масло
  7. 1 пълна шепа орехи
  8. 2 с. л. стафиди
  9. ½ ч. л. сушен естрагон
  10. ½ ч. л. сушен шалот или лук
  11. 1 щипка млян кориандър
  12. 1-2 с. л. пресен магданоз, наситнен

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжанът и морковът се обелват и се нарязват на ситни кубчета. Флейките се изплакват със студена вода, подсушават се и се накълцват на парченца с големината на лешник.

  2. 2.

    Струя зехтин се загрява в тенджера. Месото и зеленчуците се сотират за кратко. Разбъркат се, за да побелее патешкото от всички страни. Налива се малко вряла вода, колкото да не залепнат на дъното. Котлонът се намалява и се оставят да къкрят кротко под капак. Подправят се със сол, пипер, естрагон, сух шалот и кориандър.

  3. 3.

    След около 10 минути се добавят маслото и пресният магданоз. Извън котлона, в тенджерата се разбъркват също стафидите и леко начупените орехи.

  4. 4.

    Ябълките се издълбават отгоре, като се внимава да не се пробият. Парченце масло се пуска на дъното им. Пълнят се догоре с плънка. Напояват се и с лъжичка от отделения бульон.

  5. 5.

    Така гарнираните ябълки се подреждат в тава. Налива се към 1 см вода на дъното, подсолена и ароматизирана с масло. Пекат се на 200° С, докато ябълките омекнат и станат златисти на цвят. Може да отнеме до 50 мин. Поднасят се горещи след малка почивка извън фурната.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари