Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени калмари

Снимка за Пълнени калмари
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази средиземноморска вариация на темата за пълнените калмари ще възрадва вкусовите и обонятелните ви рецептори с неповторимо съчетание на две италиански сирена, здравословен спанак, цитрусови и кедрови акценти. Остава ви само да се насладите на неповторимия медитерански дух на удоволствието от храната.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 4 средни калмара
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 1 ч.ч. спанак, почистен и нарязан
  • 1 ч.л. прясна мащерка или щипка сушена
  • 200 г сирене рикота или крем-сирене
  • 2 с.л. трохи от бял хляб
  • 2 с.л. настърган пармезан или кашкавал
  • 2 с.л. магданоз
  • 1 ч.л. настъргана кора от лимон
  • 1 ч.л. сок от лимон
  • 1 белтък
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус
  • За соса:
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 скилидка чесън, нарязана
  • 1 ч.ч. домати от консерва
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. риган
  • 2 с.л. кедрови ядки за поръсване
  •   сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Калмарите се почистват, пипалата се отделят и нарязват.

  2. 2.

    В загретия зехтин се слагат зеленият лук, чесънът и спанакът. Разбъркват се, докато спанакът завехне. Оставят се да изстинат.

  3. 3.

    Рикотата се разбърква със спанака, мащерката, трохите, магданоза, кората от лимон и белтъка. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  4. 4.

    Калмарите се пълнят със сместа, но не бива да се пълнят повече от половината. Затварят се с клечки за зъби.

  5. 5.

    В загретия зехтин за соса се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 1 мин. и се добавят доматите, пюрето и риганът. Подправя се със сол и пипер на вкус. След като поври 3-4 мин., в соса се слагат калмарите. Варят се на тих огън 4 мин., обръщат се и се оставят да къкрят още 3-4 мин.

  6. 6.

    Калмарите се поднасят със соса, поръсени с кедрови ядки и пресен хляб.


Подходящи типове вина
Апр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари