Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени черни миди

Снимка за Пълнени черни миди
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

СъставНеобходими продукти за 18 броя

  • 18 черни миди
  • 2 ч. л. зехтин
  • 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
  • 1 скилидка пресован чесън
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 2 ч. л. лимонов сок
  • 3 с. л. нарязан магданоз
  • 3 с. л. галета
  • 1 ч. л. чили сос или лют червен пипер
  • 1 разбито яйце
  •   олио за пържене
  • за бешамела:
  • 40 г масло
  • 30 г / ¼ ч. ч. брашно
  • 80 мл / ⅓ ч. ч. прясно мляко

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Почистват се мидите, в това време кипваме 250 мл вода. Мидите се пускат вътре и се варят 5 мин. Прецежда се водата, запазва се. Затворените миди се изхвърлят, на останалите се отделя месото, нарязва се на дребно и се запазват половината черупки.

  2. 2.

    В тиган се загрява зехтинът, прибавят се лукът и чесънът, пържи се 1 мин., прибавят се последователно мидите, доматеното пюре, лютата подправка, лимоновият сок, 2 лъжички от магданоза. Сместа се подправя със сол и пипер и се охлажда.

  3. 3.

    Приготвя се бешамелът, като маслото се разтопява в тиган, прибавя се брашното при непрекъснато бъркане, запържва се леко, постепенно се прибавя и млякото и 80 мл от отделената течност от варенето на мидите. Бърка се, докато се получи гладък сос. Подправя се със сол и пипер.

  4. 4.

    В запазените черупки се разпределя сместа с мидите и върху тях се слага бешамел.

  5. 5.

    Смесват се галетата и останалият магданоз, пълнените миди се потапят първо в разбитите яйца, после в галетата, като леко се натискат отгоре, за да поемат повече панировка.

  6. 6.

    Изпържват се в маслена баня за около 2 мин., докато порозовеят. Отцеждат се върху кухненска хартия или салфетки и се сервират горещи.

Как да почистим мидите:
1. С помощта на нож за масло или лопатка остържете черупката на мидите от пара­зитите.

2. Отстранете подобните на мустачета нишки.

3. Сложете мидите в голяма тенджера и залейте с хладка, прясна вода с около 2.5 см над тяхното ниво. Разбъркайте мидите с ръка във водата с кръгообразно движе­ние.

4. Отцедете и изхвърлете водата.

5. Повторете няколко пъти, докато изхвър­лите бистра вода.

6. Отцедете за последно и ако няма да ги използвате веднага, изстудете в хладил­ника, докато им дойде времето. Мидите трябва да се използват възможно най-скоро след измиването.

Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари