Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена печена пуйка

Снимка за Пълнена печена пуйка
360
Време за приготвяне: 360 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Предлагаме ви една великолепна и празнична рецепта за пълнена пуйка. Крехкото месо е допълнено с апетитна плънка от бекон, гъби, кайма и кестени, овкусени с ароматни подправки.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • пуйка, около 4 кг
  • лимон
  • 1 глава лук, срязана на четири
  • зелена ябълка, срязана на четири
  • 2 стръка розмарин
  • дафинови листа
  • 2 с. л. краве масло
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • за пълнежа:
  • 2 с. л. краве масло
  • 100 г бекон, нарязан на ситно
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 скилидка чесън
  • 200 г пуешки или пилешки дробчета, по желание
  • 1 ч. ч. предварително сварени и обелени кестени, по желание
  • 250 г гъби печурки
  • 500 г кайма
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. салвия
  • ½ ч. л. черен пипер
  • ½ ч. л. индийско орехче
  • 2 с. л. нарязан пресен магданоз
  • 1 ч. ч. трохи от бял хляб
  • 8 резена бекон за покриване на гърдите

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Пуйката се измива и се почиства добре от всички останали пера. Подсушава се, посолява се и се поръсва с черен пипер от всички страни.

  2. 2.

    Приготвя се плънката, като в загрятото масло се слага беконът и се разбърква докато се зачерви. Добавят се лукът и чесънът. Задушават се на слаб огън около 10 мин. Слагат се гъбите и кестените. Огънят се засилва и се разбъркват докато се изпари течността. Сипват се дробчетата, нарязани на парченца и се пържат докато си сменят цвета. Подправят се със сол и пипер. Всичко се оставя да изстине. Каймата се обърква с останалите подправки, хлебните трохи и изстиналата гъбена смес. Отново се подправя на вкус, ако е необходимо.

  3. 3.

    С част от плънката се напълва кухината около шията на пуйката. Кожата се завързва. Останалата плънка се слага в намаслена тавичка и се изпича отделно за 20 мин., преди да се сервира.

  4. 4.

    Вътрешността на пуйката се напълва с лимона, надупчен с клечка за зъби, парчетата ябълка, лука, розарина и дафиновите листа. Пуйката се овързва и се намазва обилно с масло. Върху гърдите се подреждат парчетата бекон. В тавичката за печене се налива 1 ч.ч. вода и се поставя подходяща решетка, напимер от лозови клони или няколко вилици и лъжици, сложени на кръст. Върху нея се поставя пуйката, овива се в алуминиево фолио и се слага да се пече на 190°С. Времето за печене се пресмята по 20 мин. за кг плюс 90 мин., ако пуйката е над 4 кг и по 20 мин. на кг плюс 70 минути, ако е под 4 кг. 30 мин. преди края на печенето се маха фолиото и се запича, докато покафенее кожата. Преди да се нареже, зеленчуците и плодовете от вътрешността се изваждат и се изхвърлят. Също така, преди нарязването задължително трябва да се остави да постои завита във фолио 30 мин., за да не изтекат соковете. През това време може да се изпече останалата плънка.


Подходящи типове вина
Дек. 2008
Още подобни рецепти
Коментари
Коментари 0 коментара
Напиши коментар
Image CAPTCHA
Въведете символите показани на картинката в ляво.