Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена агнешка плешка

Снимка за Пълнена агнешка плешка
180
Време за приготвяне: 3 часа + 4 часа за мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Запретнете ръкави и се захванете с тази рецепта, очевидно повлияна от кулинарните традиции на Северна Европа и на Средиземноморието. 

СъставНеобходими продукти за 4

  • 1 агнешка плешка
  • 300 мл бира
  • за маринатата:
  • 6 с. л. зехтин
  • 1 с. л. листа от пресен розмарин, нарязани на ситно
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • 1 с. л. настъргана лимонова кора
  •  сол и шарен пипер на вкус
  • за плънката:
  • 300 г сурова наденица
  • 100 г зелени маслини без костилки
  • 1 с. л. каперси или нарязани кисели краставички
  • ½ ч. ч. консервирани гъби
  • за гарниране:
  • 1 кг пресни картофи
  • 10 скилидки чесън, необелени
  • 4 с. л. магданоз и джоджен, нарязани на ситно
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. масло
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Плешката се обезкостява, като се внимава месото да остане цяло. Леко се начуква.

  2. 2.

    Смесват се зехтинът, розмаринът, оцетът и лимоновата кора и се слага черен пипер на вкус. С получената марината се обтрива месото, поставя се в съд покрит с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилника поне 4 часа.

  3. 3.

    Каймата от наденицата се изважда и се омесва с маслините, гъбите и каперсите.

  4. 4.

    Бутчето се посолява и се напълва с месната смес, завива се на руло и се овързва с бял памучен конец или се закрепва с клечки за зъби. Слага се в тавичка за печене, залива се с бирата и се пече в загрята фурна на 180° С за 20 мин. Покрива се с алуминиево фолио и се пече още 1 час на 150° С.

  5. 5.

    Картофите се смесват с чесъна, магданоза, джоджена и зехтина. Подправят се на вкус. Слагат се в тавата при месото и се пекат под фолиото за още 20 мин. Разбъркват се, месото се намазва с маслото, а останалото масло се слага в картофите. Запичат се за 20 мин. без фолио на 190° С или докато омекнат и се зачервят картофите.

Препоръчани напитки: Освен една хубава, студена бира, подходяща напитка за сочното агнешко е по-достъпно вино от сортовете каберне совиньон, каберне фран или мерло, а също и купажи с мерло.

Галерия
Подходящи типове вина
Май 2010
Още подобни рецепти
Коментари
Коментари 0 коментара
Напиши коментар
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.