Начало За нас Реклама Контакти

Портокалово ризото с миди

Снимка за Портокалово ризото с миди
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ризото е един от най-добрите кулинарни приноси на Италия към света. Характерният му начин на приготвяне, както и самата текстура на почти неутралния на вкус ориз прави това ястие перфектна основа за печеливши кулинарни комбинации. Днешната е с аромат на море, тропици и зима. Непостижимо наяве, но напълно възможно в кухнята.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 3 кубчета MAGGI® Зеленчуков бульон
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. масло
  • 1 стрък праз, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1½ ч. ч. ориз за ризото - арборио* или карнароли*
  • 1 ч. л. настъргана кора от портокал
  • 50 мл портокалов сок
  • 50 мл вермут или бяло вино
  • 400 г ядки миди
  • 1 с. л. нарязан магданоз
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Слага се 1,5 л вода да заври и в нея се разтварят кубчетата MAGGI® Зеленчуков бульон. Зехтинът и маслото се загряват и в тях се запържват леко празът и чесънът. Прибавят се оризът и портокаловата кора. Разбъркват се 1 мин. Слагат се портокаловият сок, вермутът и се разбърква, докато поеме течността.

  2. 2.

    Прибавят се 150 мл от горещия бульон и се разбърква, докато попие. Прибавя се и останалият бульон на части по 150 мл, докато се абсорбира почти целият.

  3. 3.

    Преди да се сложат последните 150 мл бульон, се добавят мидите, разбъркват се, налива се останалата течност и се отстранява от огъня.
    Поръсва се магданозът. Подправя се с прясно смлян пипер и се сервира горещо.

*арборио и карнароли са сортове ориз с кръгли зърна, много богати на нишесте. При готвене то се отделя от зърната, поема течност, набъбва и така формира характерната за ризото консистенция.

Галерия
Подходящи типове вина
Февр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари