Начало За нас Реклама Контакти

Плато Black Sea

Снимка за Плато Black Sea
150
Време за приготвяне: 150 мин. + 3 часа охлаждане
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Ако сте страстен почитател на морската храна, и то приготвена по необичаен, модерен и забележително вкусен начин, платото от пет елемента е точно за вас. Талантливият шеф-готвач от Урания Диян Димитров, автор на това тържество на черноморските вкусове, ще ви увери, че приготвянето не е чак толкова сложно, колкото звучи, и че щастливите лица на хората, които го опитват, си заслужават усилията.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за ролето от калкан:
  2. 250 г филе от калкан
  3. 300 мл вода
  4. 160 г булгур
  5. 100 г гъши дроб
  6. 70 г локум
  7.  лимонова кора
  8.  сок от лимон
  9.  сол, черен пипер
  10. за аспика от паламуд, скумрия и червено цвекло:
  11. 250 г червено цвекло
  12. 120 г пушен паламуд
  13. 120 г пушена скумрия
  14. 30 г фъстъци
  15. 20 г фъстъчено масло
  16. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  17.  прясна мащерка на вкус
  18.  мед на вкус
  19.  лимонова трева, нарязана
  20.  оцет и зехтин
  21. ½ ч. л. захар
  22. 5 г желатин
  23.  сол, черен пипер на вкус
  24. за мидите:
  25. 200 г пресни черни миди
  26. 3-4 с. л. зехтин
  27. 50 г лук
  28. 50 г чесън
  29. 20 г масло
  30. 100 г настърган домат
  31. 3-4 г куркума
  32.  пресен риган
  33.  пресен копър
  34.  пресен естрагон
  35.  сол, черен пипер
  36. за тортилята с маринован сафрид:
  37. 4 царевични тортили
  38. 200 г маринован сафрид
  39.  зехтин
  40.  сух розмарин
  41.  червен лук, копър, латинка, кориандър за декорация
  42. за сусамовия кейк с жабешки бутчета:
  43. 150 г сусам
  44. 5 яйца
  45. 150 г брашно
  46. 150 г меко масло
  47. 4 жабешки бутчета
  48. 2 скилидки чесън
  49.  бира
  50.  сол на вкус, черен пипер
     

Начин на приготвяне

  1.  .

    за ролето от калкан:

  2. 1.

    Булгурът се сварява в подсолена вода според указанието на опаковката. Маха се от огъня, когато попие течността.

  3. 2.

    Гъшият дроб се запържва на сух тиган, докато отдели мазнината си и стане на пръжки. Добавя се булгурът и се сотира за 2 мин. Овкусява се със сол и пипер на вкус, настъргана лимонова кора и малко лимонов сок.

  4. 3.

    Филето от калкан се начуква леко между два слоя прозрачно фолио, слага се отгоре плънката от булгур и гъши дроб и се завива на руло. Подправя се със сол и черен пипер.

  5. 4.

    Ролето се завива в плик за печене и се готви във вода, на слаб огън, без да ври, 18 - 23 мин. Премества се веднага в студена вода, за да се шокира, а после се охлажда в хладилник.

  6.  .

    за аспика от паламуд, скумрия и червено цвекло:

  7. 1.

    Обеленото червено цвекло се сварява във вода с оцета, зехтина и захарта. Нарязва се на ситни кубчета (брюноаз). Добавят се двете накъсани пушени риби заедно със счуканите фъстъци и фъстъченото масло, чесъна, мащерката, меда и лимоновата трева.

  8. 2.

    Отделят се 200 мл бульон от цвеклото и се подправят със сол и пипер. В 50 мл се слага желатинът да набъбва на водна баня и се добавят към останалата течност на стайна температура. Залива се готовата плънка, разбърква се добре, излива се във форми и се охлажда 3 часа в хладилник.

  9.  .

    за мидите:

  10. 1.

    Мидите се запържват в малко зехтин, докато се поотворят. Добавят се лукът и чесънът, запържват се леко и се глазират с маслото. Слагат се доматът и куркумата, поръсва се с пресен риган и се задушава 8 - 10 мин.

  11. 2.

    Когато се редуцира, сосът се подправя с черен пипер, сол, копър и естрагон.

  12.  .

    за тортилята със сафрид:

  13. 1.

    Рибата се почиства и се запържва в мазнина на 170º С. Подсушава се. Приготвя се топла марината от равни количества вода, оцет и олио с дафинов лист и бахар и сафридът се залива с нея.

  14. 2.

    Тортилите се пекат, намазани със зехтин и сух розмарин на 160° С, докато станат хрупкави. Изрязват се форми от тях, слага се маринованият сафрид и се декорира с лук, копър, латинка и кориандър.

  15.  .

    за сусамовия кейк с жабешки бутчета:

  16. 1.

    Сусамът се пече във фурна, докато леко покафенее. Смила се на паста в блендер с малко зехтин. Добавят се 4 яйца и 100 г от брашното, разбъркват се с дървена шпатула. Маслото се разбива с миксер, докато побелее и увеличи обема си. Добавя се към сместа и се разбърква. Тавичка се намазва с масло, поръсва се с брашно, сместа се излива вътре и кейкът се пече 18 мин. на 180º С.

  17. 2.

    Жабешките бутчета се сотират в масло за 6 мин. с чесън. Панират се в смес от останалото брашно, 1 яйце и малко бира и се пържат в мазнина на 180° С. Всяко бутче се поднася върху парче сусамов кейк.


Подходящи типове вина
Септ. 2012
Още подобни рецепти
Коментари